Slava u Gajdobri i Petrovdanske svečanosti (VIDEO)

Proslava Petrovdana u Gajdobri u okviru Petrovdanskih svečanosti. POGLEDAJTE PRILOG!

1644

GAJDOBRA: Stanovnici Gajdobre danas (12.07.) proslavaljaju hramovnu slavu, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. 


Sveta liturgija je počela u 9 časova, a prisustvovao je, između ostalih, sveštenik pri Svetojovanskom hramu u Bačkoj Palanci, Stevica Ilić. Od 18 časova biće večernje sa osvećenjem slavskih darova.

Tradicionalni Petrovdanski maraton ove godine nema takmičarski karakter, već će desetak učesnika istrčati rutu od Svetojovanskog hrama u Bačkoj Palanci do hrama Apostola Petra i Pavla u Gajdobri. Ovaj mini maraton od 13,5 km, koji se trči poslednje 32 godine, sada nosi naziv Petrovdanski podvig.

U okviru Petrovdanskih svečanosti, u petak (16.07.) od 18 časova u Letnjoj bašti Doma kulture održaće se izložba zavičajnih starina u organizaciji Udruženja „Tradicija“ iz Gajdobre, a od 20 časova je predviđeno Akademsko veče u čitaonici gajdobranske biblioteke povodom150 godina od rođenja Jovana Dučića.

Poslednjeg dana ove manifestacije, u nedelju, 18. jula od 20 časova će se u Lovačkom domu održati guslarsko veče i izvorne pesme u organizaciji gajdobranskog KUD „Blagoje Parović“. Učestvovaće narodni guslari Đoko Koprivica i Pero Vujović, muška i ženska pevačka grupa KUD-a „Blagoje Parović“ i zdravičar Boško Miljanić.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here