Stanovnici Neština i Vizića do Bačke Palanke i dalje dolaze prolazeći preko granica Hrvatske

Novi most skraćuje stare muke

4720

Meštani Neština i Vizića, fruškogorskih sela na sremskoj strani Dunava, od 2013. godine do sedišta svoje opštine Bačka Palanka dolaze sa pasošima preko teritorije Evropske unije, odnosno Hrvatske, pišu „Novosti“.


Da bi se konačno rešili ovih nevolja i muka, kako kažu za „Novosti“, jedno rešenje bilo bi ako bi Srbija postala članica Evropske unije. Drugo, o kojem se uveliko priča, jeste izgradnja novog mosta samo nekoliko kilometara nizvodno od postojećeg, kojim bi se zaobišla Hrvatska.

Pogranična opština Bačka Palanka kojoj pripadaju i dva fruškogorska sela sa druge strane Dunava, pokrenula je još pre desetak godina inicijativu za izgradnju mosta koji bi bio nekoliko kilometara pre nekadašnjeg Mosta bratstva i jedinstva. Tako da bi onda meštani ovih sela mogli bez problema da prelaze i dolaze u sedište svoje opštine.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

– Nama predstavlja problem 4,5 kilometara teritorije kroz Hrvatsku. Kada se kod nas uvelo vanredno stanje naši ljudi koji rade u Bačkoj Palanci i koji svakodnevno idu na posao preko tog graničnog prelaza, zbog 10-15 minuta prolaska kroz Hrvatsku, morali su da idu prvo 14 dana u karantin – kaže Siniša Vujasinović, predsednik Saveta mesne zajednice Neštin, dodajući da su sve njihove aktivnosti vezane sa sedištem opštine koja je odvojena drugom državom.

Sada, kako kaže, nemaju problema sa prelaskom.

– Nama je u stvari dozvoljen tranzit, a kada bi išli u neko drugo mesto u Hrvatskoj onda je potreban negativan PCR test i 14 dana karantina. Mada, svi su nas carinici upoznali, znaju da smo mi mučenici koji zarađujemo novac u Bačkoj Palanci – govori Dragan S. koji čeka autobus da bi otišao u firmu na posao u Bačku Palanku.

Ne postoji kraći put kojim bi meštani ova dva sela koja broje jedva oko 1.000 stanovnika stigli do svojih odredišta. Poljoprivrednici, da bi prodali svoje proizvode na pijaci, moraju da se prevoze skelom preko Dunava udaljenom 20 kilometara u Banoštoru ili da voze okolo preko novosadskih mostova skoro 100 kilometara.


Pogledaj: Muke stanovnika Neština i Vizića se nastavljaju, novi most je preka potreba (VIDEO)


– U ovom trenutku nama bi najviše odgovaralo kada bi se u selu otvorio neki mali pogon za preradu, mladi bi ostajali u Neštinu. Ovako svi odlaze u grad, tamo rade, uzimaju kredit, kupe stan i ne vraćaju se u selo. Moramo da sačuvamo stanovništvo – priča Vujasinović, dodajući da u selu ima četvorogodišnja osnovna škola i da deca dalje nastavljaju školovanje u Palanci.

Meštani ovog sela na padinama Fruške gore bave se uglavnom poljoprivrednom proizvodnjom, voćarstvom i vinogradarstvom. U selu ima pošta, apoteka, ambulanta.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here