Село носи име њему у част – ко је био доктор Младен Стојановић?

Младеново у част доктора

8040

Др Младен Стојановић рођен је 7. јула 1896. године у Приједору. Као тузлански ђак, Младен је због повезаности са Младом Босном осуђен 30. септембра 1915. на 16 година робије. Три године касније амнестиран је и одлази на студије медицине у Беч.


Након повратка у родни крај придобио је симпатије народа лечећи сиротињу бесплатно. Током 1940. године примљен је у Комунистичку партију Југославије. Доласком окупације, Младена хапсе и утамничавају усташе као комунисту. Побегавши из затвора упутио се у козарачка села Доњи и Горњи Орловци где је 25. јула одређен за руководиоца НОП-а за Козару. Као командир истакао се у окршајима са усташама, четницима и Немцима код: Мраковице, Турјака, Металца, на прузи Босанска Костајница-Приједор итд. Убијен је од стране четника 2. априла 1942. године. У његову част Други крајишки (козарски) НОП одред, 19. априла 1942. године, добио је назив Други крајишки НОП одред „Др Младен Стојановић“. За народног хероја проглашен 7. августа 1942. године указом Врховног штаба НОП и ДВЈ.

Др Младен је био и инспирација у југословенској кинематографији. „Доктор Младен“ је филм из 1975. године. Режирао га је Мидхат Мутапџић, а сценарио је написао Раде Башић. Младена је глумио прослављени глумац Љуба Тадић.

Извод из књиге „Доктор Младен“ (Раде Башић): Младен је темељно схватио линију Партије и сав свој огромни углед заложио за разумијевање и побједу братства и јединства међу Србима, Хрватима и Муслиманима у Босанској крајини. Чувши да су неки Муслимани у Козарцу узнемирени и да страхују од партизана, он пише писмо своме добром познанику Еминбегу Заимовићу, са којим је још од првих дана борбе обновио и учврстио пријатељство:

„Драги Еминбеже, дође вријеме да ти се јавим из Козаре, не више као доктор, него као један од многих бораца и заштитника сиротиње, радника и сељака, поштених и честитих грађана, без разлике вјере и народности. Дознао сам да је муслимански свијет у врло тешком економском положају, дà је поремећен сав досадашњи мирни живот, да народ страхује од »четничке« освете.

Није крив муслимански народ за недјела и злочинства неколицине плаћеника, пропалица и коц­кара. Многи муслимански синови изгинули су у борби са нашом Народноослободилачком војском, штитећи крвнике и издајице хрватског народа – Павелића и Гутића, слуге и измећаре Хитлера. Ти мене, Еминбеже, познајеш добро. Ја сам ти најбоља гаранција за то да се невиним, честитим Муслиманима неће ништа догодити. Крвници и злочинци биће предани народном суду ове наше многобројне и храбре војске, у којој има и Хрвата и Муслимана, неколико стотина. Нека се врате својим кућама наши стари добри и честити – пријатељи, нека се опскрбе храном, нека не дозволе да муслимански синови буду жртве у овој борби у којој ћемо побиједити ми – Народноослободилачка војска, уз помоћ моћних армија Совјетског Савеза, Енглеске и Америке.

Поздрави оне старе познанике, реци да буду без бриге, ми ћемо штитити све честите и поштене. Уз пријатељски максуз селам, шаљем ти и наш…
Смрт фашизму – Слобода народу!“
Др Стојановић


Младеново у част доктора

Младеново је своје садашње име добило тек после другог светског рата. До 1945. године, када су комунисти променили назив, село је носило име Букин. Насеље се спомиње средином 13. века када је мађарски гроф Буки добио острво „Хагла“ указом краља Беле ИВ, три километра јужно од садашњег Младенова. Саградио је мало село и назвао га Буки (Букин). За време владавине Отоманске империје у 16.веку село је било насељено углавном Србима.

Године 1750.  Дунав се излио и уништио првобитно насеље. Становници су саградили ново село 1,5 км северно, али и то насеље је било уништено у катастрофалној поплави само шездесет година касније (1810. године) у којој су многи становници изгубили животе.

Након тог догађаја село је опет премештено додатних 1,5 км на север на постојећу локацију и на тај начин осигурано од поплава (садашње Младеново је на надморској висини од 87 метара).

Немци су почели у тадашњи Букин да се насељавају 1812. године. Пољопривреда је брзо узнапредовала у 19. веку. Село тада добија своју прву пошту, школу, библиотеку и амбуланту.

Након Другог светског рата у село стижу „колонисти“ из ратом изнурене и опустошене Босне. Новом дому дају садашње име Младеново у сећање на ратног хероја др Младена Стојановића чија је биста постављена на споменику палим борцима у центру села.

Сећање на др Младена Стојановића и традицију крајева одакле се становништво Младенова колонизовало чува и Културно уметничко друштво које управо носи назив КУД „Др Младен Стојановић“ а активно је још од 1946. године.

 

3 Kоментара

  1. Опет иста прича? Као (поносни) потомак уосталом бар људи одатле, могу само да кажем да као и сви са зрном соли у глави, и у самом месту срећом већине таквих, а било их је иначе увек као породица Кнежевић на пример-елем, сви са бар мало памети одавно су се у свему разишли са комунизмом. Тако да нас, лажна идолократија и митологија неког комуњарства, наравно да је и тај био обична, најобичнија профана комуњара преиспољна, задрта и окрвављених руку, једино што правда (неке) је што су ишли за Русијом (али која је тада била застранила, па и данас, до душе само у томе, намеће нуклеаеку баш ту) … Тако да нас, елем, те шупље, и наметнуте приче, дувања очигледно у празну (или празне) тикве, а што има ограничен рок трајања, уопште не интересује. Па нека пуцају од муке. То време све потире. А зна се шта нико никад у српском роду не може да потире. Ето, бар за сад, само као предлог без прозивке коме то смета и због чега, ћутаћемо бар до Видовдана како каже пословица, поново нека се чује предлог да се село зове ОБИЛИЋЕВО!!! Тако се зове већ једна од главних улица у селу, и сви су поносни на то. Е, то смо ми, или бар моји преци. Част докторима, па доброме и код дотичног доктора ваљда, мада ће време све показати и доказати као што увелико показује и доказује, па тако и да је фамозно медицинарство-фармакологија илити „струка“ код нас, јер не браним нити капитализма који је тамо преко култа „бизниса“ и на тај начин „знања“ промовисао, али да је код нас погубни култ сцијентизма глобалног сада свим мислећима, очигледног пројекта… Код нас припреман преко комунизма. И разних фамозних доктора. Чиме понављам, не обезвређујем вредност, нарочито, али и само, поштених лекара како се то боље говорило, док им није постала дража и вреднија латинска интитулација испозирана. А српски род итекако цени/цијени ако већ хоћете, своје љекаре. Збогом и здраво нам остали, сви добри људи!!! Толико. Да знате-да ЗНАМО. Из којијех старијех кухиња се штошта спрема. Бар усредсређени, у срж рески Крајишници, природном бистром интелигенцијом, памећу боље речено, још од Тесле доказано као великог генија, највећег светског, мада узгред и ту на америчку удицу тек нарочито прављења некаквих „ванземаљаца“ скоро као да се шалимо речено, не бејаху Вам никад рибе које се лако пецају. И тад смо за Војском и униформом животе и слободу освајали, и опет ћемо ако треба, јер опет ће наићи на тврдо ЊЕТ ако треба!! Сви ако затреба уосталом, ако се не испреговара са мајчицом Русијом, мада чврсто вјерујемо да ћемо опет са Њом преко онаквог јој вође, поштованог Владимира Владимировича Путина, истински пробуђеног!!! Моћи све договорити, и моћи све уосталом, дословно, али ни да не ширимо причу и не зађемо у терен политике. Јер, понављам, неће нас, нико уосталом изманипулисати!!! ОБИЛИЋЕВО дакле!!!

  2. Зашто не објављујете коментаре??? Срамота! Шта очекивати мада од јуловских гласила… Срби и Српкиње, потомци овог села, ако се ми ишта у земљи, на папиру и фолклорно, те само кроз историјске читанке српској, ако нисмо робље овде, или овдје, желимо да се зове Обилићево!!! На страну ова идолатрија, можда је био овакав, или онакав, то нико не зна до душе, ми са комунизмом, а нарочито потуреним кроз њега сцијентизмом медицинарског и фармаколошког култа, светске фармакомафије и осталих полуга сада све очигледније глобалне потке-дабоме да верујемо у исту, а не бескрајне параноичне теорије завера, елем, ми са тим немами ништа! И крај приче. До душе, и данас смо наравно уз Русију. Мада и сада са својом памећу, те никаква нуклеарка проћи неће, али свакако препознајемо најпре америчку, или можда сада већ новог тројанског коња, кинеску опасност. Тек, дување у празну (или празне) тикве, је на свом свршетку, одавно сте изгубили, сада вам је ово већ бесрамно копрцање!!! И малтретирање младих као баш најгорег робља! Ми никада, АЛИ НИКАДА ПОНОВО НЕЋЕМО БИТИ ВАША ИЗМАНИПУЛИСАНА ЗА КАМПАЊЕ ДЕЦА У ЦРВЕНИМ МАРАМАМА, ШТО ХВАЛА БОГУ И НИСАМ БИО, и ваши робови!!! Бахаха! Пресмешни сте у овим бескрајним и све јаднијим покушајима који се понављају, као амерички плаћеници око плашења света те овим, те оним, на реду су „климатске промене“ осим стандардног хушкања на Русе. Уосталом ви деца комунизма сте исто, лице и наличје истог са децом капитализма и бога долара, те „бизниса“ и „знања“ таквог, код вас, ето као да не поткачим ове, али и раније спомињаног напредњаштва и прогреса у „науци“ и „струци“ да нас струка фармакомафије трује као што нас трује. Прочитани сте!!! Не верујемо у неке теорије завере пре него почну малограђанска етикетирања, али таквима да не кажем, свему овом??? Ахахаха хаха хахахахаха!!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here