Спајање одељења у другој половини августа

Да ли ће до тога доћи у школама које су у малим срединама?

1342
Фото: БАП ВЕСТИ

Да ли ће и у колико школа у мањим срединама доћи до спајања одељења, знаће се у другој половини августа, речено је данас Танјугу у Министарству просвете, након што је школама истекао рок да надлежној школској управи доставе предлог за формирање одељења за наредну школску годину.


За просветаре је споран предлог о комбиновању одељења од 5. до 8. разреда , јер сматрају да ће спајање разреда затворити мале школе, а да ће наставници постати технолошки вишак, док Министарство тврди да је то потпуна бесмислица и да се не чини ништа на штету ученика, већ да је школама дата могућност да лакше организују наставу.

Унија синдиката просветних радника Србије при томе сматра ће спајање одељења различитих утицати на квалитете наставе, из Министарства поручују да је школа та која доноси одлука и да се разреди неће груписати уколико се процени да за тим нема потребе.

„Нико неће учинити нешто што није у интересу ученика. Али, ако имате петоро или шесторо ученика 8. разреда и једног ученика 7. разреда, он може да се због његове социјализације и могућности напретка прикључи ученицима 8. разреда и да заједно похађају наставу“, објаснио је предлог за РТС помоћник министра Милан Пашић.

У Србији данас постоје школе које похађа само шесторо ученика од 1. до 8. разреда, а према речима ресорног министра Бранка Ружића, на мањи број ђака утицао је негативан природан прираштај који се најпре одразио на школе које нису у градским насељима.

Подаци Министарства показују да је тренутно 69 основних школа са мање од 50 ученика.

Школама је ове, као и сваке године, послато Стручно упутство о формирању одељења и начину финансирања, према коме је директорима школа дат рок да до 8. августа надлежној школској управи доставе предлог за формирање одељења за наредну школску годину.

УСПРС је у више наврата позивао директоре школа да се противе спајању одељења, као и Министарство да још једном размисли о томе шта ће се догодити приликом спајања ученика од 5. до 8. разреда, јер је, како кажу, врло упитан квалитет спајања и од 1. до 4.

Министарство одговара да континуитет образовно-васпитног рада у школама са комбинованим одељењима има дугу традицију у срединама са малим бројем ученика и наводи да је Законом о основном образовању између осталог прописано да образовно-васпитни рад од 5. до 8. разреда може да се организује и у комбинованом одељењу.

Законом је одређен и број ученика у таквим одељењима – комбиновано одељење састављено од два разреда може да има 15 ученика, а одељење од три или четири разреда до 10 ученика.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here