Terapijsko jahanje od nedavno i u Bačkoj Palanci (VIDEO)

"Na radost sve naše dece!''

1346
BAČKA PALANKA: Svaka osoba sa invaliditetom, u životu proba niz terapijskih procedura, ali jedinstveno prirodno okruženje i druženje sa životinjom, gde se kroz igru i rekreaciju postižu rezultati, jeste ono što hipoterapiju čini posebnom.

Trodimenzionalni način kretanja konja, koristi se kao terapija u lečenju dece sa funkcionalnim ograničenjima. U odmaralištu “Bagremara“ u Bačkoj Palanci, odnedavno, deca sa smetnjama u razvoju imaju mogućnost dolaska na terapijsko jahanje.

Trinaestogodišnji Nikola Jatić boluje od cerebralne paralize. Sa hipoterapijom počeo je pre tri godine. Pored brojnih pozitivnih efekata na fizičko zdravlje, hipoterapija blagotvorno deluje i sa emocionalnog, psihološkog, društvenog i edukativnog aspekta, kaže Miloš Jatić Nikolin tata.

“Odlučio sam da sinu kupim konja, da mu što više pomognemo. Dosta dece dolazi kod nas, probaju da jašu i sviđa im se. Konj je miran, prijateljski se ponaša prema deci. Borimo se protiv bolesti na sve načine, pa i jahanjem“, priča za RTV Miloš.

“Pored učenika koji su uključeni u obrazovni sistem u našoj školi, ima dece kojoj pružamo dodatnu podršku. Cilj nam je da ta deca probaju i taj vid rehabilitacije, terapijsko jahanje“, ističe Dijana Vila direktorka OŠ “Heroj Pinki“.

“Deca konja jašu bez sedla, jer se na taj način bolje prenose ritmičke oscilacije, koje simuliraju pokrete karlice kod ljudi. Lepo je videti da su deca srećna kada jašu“, kaže instruktor jahanja Saša Trbojević.

“Nadam se da ćemo uspeti u nameri da konji ostanu u odmaralištu “Bagremara“. Želimo da dva konja uvek budu ovde, a plan je da krenemo i sa školom jahanja. Mi imamo dobru volju, očekujemo pomoć lokalne samouprave i pojedinaca, da se konjima obezbede adekvatni uslovi za boravak, hrana. Na radost sve naše dece“, napominje Branislav Šobot sekretar Crvenog krsta Bačka Palanka.

Dokazano je da hipoterapija razvija i jača samopouzdanje, suzbija strahove, poboljšava percepciju i delotvorna je na učenje. Nema starosnih prepreka, pa se hipoterapijom može lečiti dete od dve godine, ali i stariji od pedeset godina.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here