Toplo vreme loše utiče na ozime useve

638

Biljke su porasle više nego što je uobičajeno za ovo doba godine, treba im prihrana, prete bolesti, a veliku štetu mogla bi da izazove golomrazica ako je bude.


Neuobičajeno visoke temperature u decembru i prvih dana januara i nedostatak padavina mogu za posledicu da imaju ozbiljne probleme kod jesenjih kultura. Repica je prerasla, pšenica izgleda dobro, ali ako ne bude padavina problem će biti nedostatak vlage i bolesti. Gotovo prolećne temperature doprinele su i pojavi štetočina, a preporučuje se i prva prihrana pšenice.

Umesto u maju kada je vreme za cvetanje, uljanu repicu u cvetu snimljena je 8. januara. A to nije usamljen primer. Priroda i kalendar očigledno su u raskoraku jer se ovako visoke temperature u januaru ne pamte godinama unazad.

„Uljana repica je prerasla fazu u kojoj je trebalo da bude i u ušla je u novu fazu što je neuobičajeno za ovaj deo godine. Problem je i nedostatak padavina i ukoliko naiđe golomrazica narednih dana, ona će naneti veće probleme na usevu“, kaže agronom Milan Milikić.

Pšenice izgledaju dobro, u fazi su bokorenja, ali nakon 2017. u kojoj su padavine bile na petini godišnjeg proseka, i njima je potrebna vlaga tim pre što visoke temperature i vetar dodatno isušuju zemljište.

„Počele su da se javljaju bolesti na ječmu i pšenici i vreme je da se krene sa prvom prihranom azotnim đubrivima“, kaže Milikić.

Poljoprivredni proizvođači , poučeni iskustvom iz prošle godine kada neki nisu imali šta da uberu, nisu ni sada optimisti jer za njih situacija na njivama znači dodatni trošak.

„Poskupeće zaštita i prihrana, ali bez tih tretmana nema roda. Cene su takve kakve su, nikakve, ali mi od toga živimo i moramo da odradimo deo svog posla. Prošle godine neki poljoprivrednici nisu imali sredstva ni da zasnuju jesenju proizvodnju. Uzeli su kredite kod banaka i kod zadruga. Šta će od toga biti veliko je pitanje“, kaže Goran Mitrovanov, član Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Vršački ratar“.

A stručnjaci savetuju obavezan obilazak njiva kako bi se uvidele promene na biljkama i pravovremeno reagovalo i na taj način predupredili veći problem.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here