Zahuktavaju se aktivnosti

Novine za đake i nastavnike od ove školske godine i u OŠ "Vuk Karadžić".

1898

BAČKA PALANKA: Mesec i po dana je prošlo od početka nove, 2017/2018. školske godine. Vreme sasvim dovoljno, da nastavne aktivnosti uđu u redovne tokove. Osnovna škola „Vuk Karadžić“ je najveća u opštini Bačka Palanka sa 1126 đaka, 1095 u matičnoj zgradi u Palanci i 131 u izdvojenim odeljenjima u Neštinu i Viziću.

Direktorka ove vredne pedagoške ustanove, Sanja Ralić o prošlim i predstojećim aktivnostima pričala je za „Nedeljne novine“.

„Ove godine smo upisali manje đaka prvaka, upisan je 121 učenik, ali smo uspeli da formiramo pet odeljenja. Uvedene su i neke novine u nastavu, tako da u petom razredu imamo nove predmete, redizajnirani od ranije postojeći, a to su tehničko i informatičko obrazovanje sada tehnika i tehnologija sa dva časa; fizičko i zdravstveno vaspitanje, takođe dva časa i fizička aktivnost jedan i po čas nedeljno.

Za ova potonja dva prihvaćen je model Ministarstva prosvete, a to su sportska takmičenja, izleti, razne manifestacije u okviru sporta, predavanja na temu zdravstva. Ovi predmeti kreću od petog razreda i svake sledeće godine ulaze u sledeće, više razrede. Predmet Informatika i računarstvo u petom razredu postaje redovan predmet, nije više izborni. Slobodne nastavne aktivnosti su sada u rangu izbornih predmeta, pa učenik ima mogućnost i obavezu da od tri ponuđene odabere jednu slobodnu aktivnost. Naši učenici su se ove godine opredelili za Čuvare prirode, četiri grupe i Hor i orkestar, dve grupe.

Naša škola nije ušla u krug onih u kojima se uvodi elektronski dnevnik, ali smo mi direktori, upoznati sa tom novinom. Ona je značajna, jer će svi podaci biti u jednoj bazi podataka, a koristeći određenu šifru, direktor će imati uvid u sve podatke u školi, razredni starešina za svoje odeljenje, a predmetni nastavnik za svoj predmet, dok će roditelji imati uvid u ocene.

Učeničke uniforme se uvode u tzv. „pilot“ školama, naša nije u tom krugu, ali smo zato prošle godine sproveli anketu među učenicima i niži razredi su za, a viši protiv uniforme. One neće biti jednoobrazne za celu zemlju, škole će imati autonomiju u odlučivanju o izgledu uniformi.

Na minulom opštinskom takmičenju u poznavanju saobraćaja naša škola je uzela veliko učešće i ostvarila zapažen uspeh. Čestitamo i učenicima, kao nastavniku i učiteljicama koje su pripremili takmičare. Od slobodnih nastavnih aktivnosti u školi imamo još i dramsku, recitatorsku, literarnu, programersku, građevinsku, modelarsku i šahovsku sekciju, sekciju „Zanimljiva fizika“.

„Dečiju nedelju“ smo obeležili sa nizom aktivnosti, kao što su poseta CTKU „Kosta Abrašević“ našoj školi, sportski dan za roditelje, dečija pijaca, jesenji kros, likovne radionice, panoi. Dan škole nam je 8. novembra i već sada kreću pripreme. Teku i predavanja Crvenog krsta i Ministarstva unutrašnjih poslova o bezbednosti dece u saobraćaju“, zaključila je Sanja Ralić, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here