Zašto su tolike gužve u pošti? Evo odgovora

10596

Koliko puta ste krenuli u poštu u centru Bačke Palanke, videli gužvu i okrenuli se i otišli? Kako nekoliko građana kaže za naš portal, koji često posećuju poštu, navikli su se da izgube minimalno 20 do 40 minuta na čekanje da plate svoj račune.

 

„Zaista ne znam kome više da se obratim, kad god dođem radi samo jedan šalter i red je predugačak, žena sam u godinama i teško mi je da stojim. Zašto postoji toliko šaltera na uplatama i isplatama kada uvek radi samo jedna osoba?“, navodi ogorčena penzionerka za naš portal.


Loš položaj radnika pošte i u Bačkoj Palanci

Kako saznajemo, pošta u Bačkoj Palanci sve više smanjuje broj radnika, tako da je u poslednja tri meseca ostala bez pet radnika. Svi koji su posećivali glavnu poštu u Bačkoj Palanci primetili su da pre podne, kada je najveća gužva, radi jedan radnik na isplatama i uplatama. Tako da definitivno ova ustanova ima manjak radnika u odnosu na količinu posla. Sa istim problemom se suočavaju i pošte širom Srbije.

Zaposleni u pošti danas u štrajku

Ratko Ristić

„S obzirom da je zakon o zabrani zapošljavanja produžen, a pošte realno imaju potrebu za većim brojem radnika, zaposleni nisu u mogućnosti ni da koriste godišnje odmore i slobodne dane zbog velike količine posla. Mali je broj ljudi na veoma veliku količinu posla, a radnici na privremeno povremenim poslovima nisu efikasno rešenje. To je generalno jedan od glavnih razloga zašto štrajukujemo. Takođe radnicima nisu plaćeni slobodni dani i ugorežena su im osnovna prava“, navodi za naš portal Ratko Ristić, predsednik PTT sindikata regije Vojvodine.

Pošta u Bačkoj Palanci, kao i pošte u Vojvodini i Beogradu danas od 11:59 do 12:59 časova su najavile štrajk upozorenja!

„Sutra, 19. aprila biće sproveden Štrajk upozorenja u periodu od 11,59 do 12,59 časova. Pozivamo sve naše članove da uzmu učešće. U 13 časova počinje okupljanje isprеd Takovsкe gde će se održati Protest kao vid podrške početku štrajkačkih aktivnosti. U četvrtak će biti objavljen raspored aktivnosti i okupljanja ispred poštanskih centara širom Srbije. “Finale“ ovog prvog dela štrajkačkih aktivnosti biće 1. maja u Beogradu gde ćemo pozvati sve naše članove i članove njihovovih porodica kao i sve druge sindikate da pokažemo šta radnici misle o svom položaju!!“

Iako je izgledalo da će do sporazuma doći, to se ipak neće desiti, jer radnici nisu dobili garancije da će njihova dva ključna zahteva biti ispunjena, potvrđeno je za 021.rs u Sindikatu PTT. Zahtevi se odnose na vraćanje zarada koje su imali pre 2015. godine kada su im umanjene za 10 odsto i na poštovanje Kolektivnog ugovora.

Centralna pošta u Bačkoj Palanci

Činjenica je da su nezadovoljni i građani i radnici.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here