Алергије код деце су се драстично повећале

Педијатар алерголог др Виславски дала је савет родитељима

188
Фото: Pixabay

У последње две године, како показују бројне студије, алергије код деце су се драстично повећале, а нису ретки случајеви ни да бебе имају интолеранцију на храну, лекове, убоде инсеката и друге факторе из спољашње средине.


Када је реч о поленским алергијама, ове сезоне је мањи број деце која се јављају педијатрима са тегобама, које изазивају високе концентрације биљних полена.

Када се једном развије алергијска реакција на инхалационе али и друге алергене, она ће бити присутна читавог живота – каже докторка Меланија Виславски, и поручује да то не значи да ће се код сваког и све време, испољити и бурније клиничке манифестације.

„Да ли ће неко касније развити тешку клиничку слику и ићи у правцу развоја астме или не, зависи и од његове генетике, и од фактора спољашње средине и од општег здравственог стања“, каже прим. др Меланија Виславски, педијатар алерголог.

А последње две године епидемије короне, оставиле су трага на наше опште здравствено стање, истиче наша саговорница, те не чуди податак да су алергијске реакције у порасту.

„Болести, у чијој основи леже алергијске манифестације, су у принципу обољења која су у изразитом тренду повећања последњих година, чак се рачуна да ће до 2050. године, сваки други становник земљине кугле, имати неки вид алергијске реакције“, каже др Виславски.

Кравље млеко, јаја, риба, шкољке, кикирики, гриње, прашина, кућни љубимци, лекови, хемикалије, биљни полени … само су неки од најчешћих алергена због којих се Новосађани обраћају стручњацима за помоћ, а оно што забрињава, јесте чињеница да је међу њима све више деце. Када је реч о поленским алергијама, оне су, за сада, заступљеније код адолесцената, а само мали проценат деце предшколског и школског узраста има тегобе изазване поленима дрвећа, попут леске, зове, брезе.

„Знатно више код деце доминира алергија на полен траве, која почиње да цвета у мају, јуну месецу, или на полен корова, који је присутан у ваздуху крајем јула, августу, септембру“, каже каже др Виславски.

Докторка Виславски саветује родитељима да деци редовно одржавају хигијену носа, уз помоћ раствора морске соли, а пре почетка цветања полена, да почну са применом антихистаминика, капи и спрејева за ублажавање тегоба, али и да се редовно консултују са алергологом, јер, како закључује, лечење алергије није ствар тренутка, лек који се даје у најранијем добу, најчешће није погодан за касније.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here