Данас почиње тестирање беба на спиналну мишићну атрофију

Процедура ће се, уз сагласност родитеља, обављати на исти начин као што се већ обавезно ради за фенилкетонурију

170
Фото: Pexels

БЕОГРАД – У Гинеколошко – акушерској клиници Народни фронт у Београду, данас почиње пилот пројекат неонаталног скрининга на спиналну мишићну атрофију.


Реч је о једногодишњем пројекту Студије изводљивости неонаталног скрининга за СМА, током које ће се из капи крви новорођенчета у најранијој фази моћи открити та ретка и смртоносна болест, која се сматра генетским убицом број један.

Како су за РТВ изјавили иницијатори пројекта, стручњаци са Неуролошког одељења Универзитетске дечије клинике у Тиршовој улици, Биолошког факултета у Београду и Удружења „СМА Србија“, скринингом ће се са сигурношћу моћи утврдити да ли је неко носилац мутације на СМА, и применом правовремене и адекватне терапије, моћи ће да имају потпуно нормалан живот.

Према речима Оливере Јововић, председнице Удружења „СМА Србија“, смисао увођења тестирања на рођењу, огледа се у томе што би оболела деца од те ретке болести, којих у просеку буде 6 годишње, била откривена пре испољавања првих симптома, што је уједно једини период када је могуће реаговати превентивно и спречити развој болести.

Како је за Радио телевизију Војводине појаснио проф. др Димитрије Николић, дечији неуролог, процедура ће се, уз сагласност родитеља, обављати на исти начин као што се већ обавезно ради за фенилкетонурију.

Убодом у пету сваког новорођенчета, старости између 36 и 48 сати, на филтер папир се стави кап крви, коју анализирају молекуларни биолози Биолошког факултета. Професор Димитријевић је изразио наду да ће ова врста испитивања заживети и у другим већим породилиштима, и да ће од наредне године бити обавезна у целој земљи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here