Дуготрајна употреба парацетамола може лоше да утиче на организам

Нова студија

282
Фото: narong27/Canva

Особе с високим крвним притиском које узимају парацетамол на рецепт могле би да имају већи ризик од срчаног и можданог удара, показује нова студија.


Лекари би требало да размисле о ризицима и предностима за пацијенте који узимају парацетамол више месеци, тврде истраживачи са Универзитета у Единбургу. Додају и да се код главобоље и повишене температуре могу узимати без страха.

Други стручњаци кажу да је потребно спровести истраживање на више људи током дужег временског периода како би се потврдили налази студије.

Працетамол се употребљава широм света као краткотрајно олакшање за болове, али се такође користи и за хроничне болове, успркос мало доказа о предностима за његово дуже коришћење. Пола милиона људи, односно 10 одсто популације Шкотске добило је лек против болова 2018. године. Од високог крвног притиска пати скоро трећина грађана у Великој Британији, пише ББЦ, преноси Н1 Загреб.

Студија је обухватала 110 волонтера, а две трећине је узимало лекове за високи крвни притисак, односно хипертензију.

Кроз случајни узорак, замолили су их да узимају један грам парацетамола четири пута на дан током два недеље, уобичајену дозу за пацијенте са хроничним боловима, а затим плацебо идуће две недеље.

Испитивање је показало да је парацетамол повећао крвни притисак, један од најважнијих фактора ризика за срчане и мождане ударе, много више од плацеба, каже професор Џејмс Диар, клинички фармаколог у Единбургу.

Истраживаћи саветују лекарима да пацијентима са кроничним боловима дају што је могуће мање дозе парацетамола и да посебно пазе на оне са високим крвним притиском и оне са ризиком од развоја срчаних болестима.

„Овде не говоримо о краткотрајној употреби парацетамола за главобоље или грозницу, када је, наравно, у реду да се користи“, рекао је водећи аутор студије и консултант за клиничку фармакологију у НХС Лотиан Иан Макентајер.

Много је непознаница

Предавач клиничке фармaкологије и терапије на „St.George’s University“ у Лондону, Дипендер Гил рекао је да студија, објављена у часопису „Circulation“, открива „мали, али значајан пораст крвног притиска код белаца у шкотско популацији“ и додаје да ипак остају многе непознанице.

„Прво, није јасно да ли ће се уочено повећање крвног притиска одржати код дуготрајне примене парацетамола.

Друго, није познато да ли би повећање крвног притиска које се може приписати употреби парацетамола могло довести до повећаног ризика од развоја кардиоваскуларних болести“, истиче Гил.

Велика студија спроведена у САД претходно је открила везу између дуготрајне употребе парацетамола и повећаног ризика од срчаног удара, али није могла да докаже да једно проузрокује друго. Ни друге мање студије нису успеле да потврде ту везу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here