Европска недеља имунизације под слоганом „Дуг живот за све“

Недеља имунизације у Европи 24.4. – 30.4. 

60

Недеља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета од болести које се могу спречити вакцинацијом, са посебним акцентом на децу из тешко доступних вулнерабилних и маргинализованих група.


Ове године обележава се седамнаеста по реду недеља имунизације у Европском региону СЗО, под слоганом „Дуг живот за све” са циљем да се свима у свакој земљи омогући подједнака доступност вакцина, што би корелирало са дугим и здравим животом.

Дуже од два века вакцине доприносе безбеднијем свету, од прве вакцине против великих богиња до најновијих mRNA које се користе у превенцији тешких облика КОВИД-19.

Пандемија КОВИД-19 је допринела порасту политизације имунизације и паду обухвата имунизације деце у многим земљама. Програм имунизације је прекинут у Украјини и сва деца која су напустила земљу потребно је да буду вакцинисана где год била. И у овим условима, одржавање континуитета у спровођењу националних програма имунизације има приоритет који ни на који начин не сме бити угрожен.

У борби против заразних болести вакцинација је, поред обезбеђивања исправне воде за пиће, у највећој мери допринела смањењу обољевања и умирања људи.

Захваљујући имунизацији, многе болести се више не појављују (или се ретко појављују), те се данас сусрећемо са одрживошћу спровођења имунизације. Другим речима „Вакцинација је постала жртва сопственог успеха“.

У првој половини 2021. године у Европском региону СЗО пријављено је 70 случајева морбила из 15 од 51 земље које достављају недељне нулте извештаје, што се доводи у везу са подпријављивањем због лабораторијског надзора над КОВИД-19. У поређењу са подацима из истог периода 2019. и 2020. године регуструје се редукција случајева од 86,9%, односно 99,4%.

Смањење броја оболелих у 2021. години, као и подпријављивање се може објаснити применом медицинских и немедицинских мера у превенцији КОВИД-19 (физичке дистанце, маски, затварања школа, остајања код куће, забраном масовних догађаја, затварањем граница и других мера у превенцији КОВИД-19).

Украјинска криза са миграцијом са територија где је регистровано епидемијско јављање дечје парализе, као и највећа епидемија морбила у последњих 20 година у Европи, а прекинуто спровођење започете кампање имунизације у фебруару ове године, представља јавноздравствени ризик за Европски регион СЗО.

Општина Бачка Паланка, се до сада могла похвалити високим обухватом вакцинације деце обавезним вакцинама за узраст. Међутим, актуелна епидемија КОВИД-19, као и неодазивање на вакцинацију једног дела родитеља, утицали су на смањење обухвата обавезним вакцинама, који нису достигли жељени, тј. заштитни ниво (95% вакцинисане деце).

„Зато апелујемо на родитеље да се одазову позивима на вакцину и вакцинишу своју децу. Вакцинисане особе не само да штите себе од заразних болести, него спречавају ширење болести унутар заједнице, индиректно штитећи невакцинисане. А невакцинисани можда још нису у узрасту за вакцину или имају неку акутну или хроничну болест због које је вакцинација одложена на краће или дуже време или имају алергију на вакцину, због које не могу бити вакцинисани“, наводи се у саопштењу Дома здравља „Др Младен Стојановић“.

Тренутно у Дому здравља има довољно свих вакцина, а вакцинација се обавља сваког радног дана. Епидемиолошка ситуација је повољнија, јер се дневно региструје до двоје оболелих од КОВИД-19 вируса, те нема реалних разлога за одлагање вакцинације.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here