Европска недеља превенције рака грлића материце

Лекари апелују да се издвоји само један дан за превентивни преглед који може на време да открије болест

196

Европска недеља превенције карцинома грлића материје обележава се од 17. до 23. јануара, а циљ обележавања је подизање свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.


Србија већ шеснаест година активно учествује у обележавању Европске недеље превенције рака грлића материце. Слоган овогодишње манифестације је „Боље спречити него лечити – редовном контролом победићемо карцином грлића материце”.

Основна порука свим женама – рак грлића материце је малигна болест која се може спречити, жене треба да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје само један дан када ће посетити свог лекара и обавати превентивни преглед – апелују у Институту за јавно здравље Војводине.

Рак грлића материце је четврти најчешћи рак код жена у свету. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, током 2019. године у Србији регистровано је 1.044 новооболелих жена (од тога 289 у Војводини), а 438 жена је умрло у Србији (од тога 117 у Војводини) од ове малигне болести. Смртност од рака грлића материце у Србији је 8,8, док је у Војводини око 7 на 100.000 жена.

– Скоро сви случајеви рака грлића материце, 99 одсто, повезани су са инфекцијом високоризичним хуманим папилома вирусом (ХПВ), изузетно честим вирусом који се преноси сексуалним контактом. Иако се већина инфекција ХПВ-ом спонтано повлачи и не изазива никакве симптоме, упорна инфекција може изазвати рак грлића материце код жена – поручују у Институту.

Већину случајева овог карцинома могу да спрече примарна превенција, односно вакцинација против ХПВ, као и секундарна превенција коју чине скрининг и лечење преканцерозних лезија.

Према најновијим најавама Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), ускоро би бесплатна вакцинација против ХПВ вируса била омогућена целокупној циљној популацији.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here