Граница за вантелесну оплодњу померена на 45 година старости

Досадашња граница је била 43 године

136
Фото: Pixabay

БЕОГРАД – Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) подигао је старосну границу за вантелесну оплодњу на 45 година живота, у односу на досадашњих 43.


Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић рекла је да је Србија по обиму права сада прва земља у Европи, а нека од њих су неограничен покушај вантелесне оплодње за прво дете и повећан број за друго дете.

„Проширења права у последње две године интензивно се дешавају у складу са демографском политиком коју води председник Србије Александар Вучић. И ова одлука је донета у складу са тим“, рекла је Шкодрић и додала да сада постоји и неограничен број замрзавања ембриона и за прво и друго дете.

У саопштењу РФЗО се подсећа да је проширење права из области вантелесне оплодње која су најављена прошле године, ступила на снагу 26. фебруара.

Она, између осталог, укључују право свих парова са једним дететом на здравствено осигурање на терет РФЗО ради добијања другог детета, док је за добијање првог детета, уведен неограничен број криоембриотрансфера.

На ново проширење у вези са подизањем старосне границе за жене, осигуране особе ће имати право након што на снагу буде ступио правилник који ближе одређује права осигураних лица на вантелесну оплодњу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here