Грозница Западног Нила и мајмунске богиње – епидемиолошка ситуација

Обавештење Дома здравља "Др Младен Стојановић"

108

Поред коронавируса, који је у последње две и по године тема број један када је у питању здравство, пажњу привлаче и нека обољења сезонског карактера попут грознице Западног Нила или мајмунске богиње, које по симптомима подсећају на велике богиње.


Срећом, оба ова обољења бележе мали број оболелих и у свету и код нас, што показују епидемиолошки подаци референтних установа.

На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, на територији Републике Србије до 22.09. регистровано је 169 потврђених случајева обољевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији. Од тог броја, 16 је у Јужнобачком округу и то један са смртним исходом који се доводи у везу са овим обољењем.

Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра месеца, а највећи број случајева оболелих се пријављује током августа месеца.

Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комараца и већина особа (80%) нема никакве симптоме и знаке болести. Код мањег процента заражених особа (приближно 20%) симптоми подсећају на обољење слично грипу. Међутим, код појединих особа (<1%) долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса који захтева хоспитализацију.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца.

У периоду од 17. јуна, када је регистрован први случај мајмунских богиња у Србији, до 21. септембра 2022. године регистровано је 40 потврђених случајева обољевања од мајмунских богиња, међу особама мушког пола, узраста 21 до 54 године. Према информацијама територијално надлежних института/завода за јавно здравље који су вршили епидемиолошко истраживање, све особе су развиле типичну клиничку слику обољења са развојем оспе, температуре и других симптома и знакова инфективне болести.

У свету је закључно са 4. септембром 2022. године, било регистровано 52.996 лабораторијски потврђених случајева и 18 смртних исхода у вези са мајмунским богињама у 102 земље.

У овој епидемији највећи број оболелих је међу млађим особама мушког пола (98,2%).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here