ХПВ вакцина стигла у Дом здравља у Бачкој Паланци

Тренутно на располагању прва количина ове вакцине

641
Фото: БАП ВЕСТИ

БАЧКА ПАЛАНКА – Вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ вакцина) стигла је у бачкопаланачки Дом здравља „Др Младен Стојановић“. 


Из Епидемиолошке службе Дома здравља кажу да је тренутно на располагању прва количина ове вакцине (60 доза), као и мањи број доза четворовалентне вакцине. Заинтересовани родитељи треба да се обрате изабраном лекару како би служба имала увид у број заинтересованих и у складу с тим планирала и требовала вакцину.

Инфекција ХПВ вирусом је једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција. Највећи број заражених особа никада не добије симптоме или неке здравствене тегобе. Међутим, инфекција ХПВ вирусом код неких особа може да перзистира и доведе до озбиљних поремећаја здравља: карцинома усне дупље, ждрела, пениса, грлића материце, ануса, као и гениталних кондилома (брадавица).

Рак грлића материце, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији, Учесталост ХПВ инфекције је висока, а обухват превентивним прегледима низак, зато је превенција овог обољења врло важна (на жалост, кондом овде није довољна заштита).

Вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ вакцина) превенира (спречава) инфекцију одређеним типовима ХПВ вируса, који најчешће изазивају карцином. То је имунизација коју је у обавези да препоручи доктор медицине или специјалиста одговарајуће гране медицине, у складу са програмом имунизације становништва против одређених заразних болести.

Европски центар за превенцију и контролу болест (ЕЦДЦ) је октобра 2012. године препоручио спровођење имунизације против обољења изазваних ХПВ код девојчица узраста 12-14 година. Деветовалентна ХПВ 9 вакцина (Гардасил 9) је одобрена од стране ФДА 2014. године, а од стране ЕМА-е 2015. год., а стављена на листу Б РФЗО 2022. године.

Одобрена је за примену код жена и мушкараца узраста 9 година и старијих за превенцију премалигних и малигних лезија и превенцију аногениталних брадавица изазваних специфичним типовима ХПВ. Она је адсорбована, неинфективна, рекомбинантна вакцина против хуманог папилома вируса са антигеном (Л1 капсидни протеин) који је адсорбован на алуминијумски адјуванс. Не садржи конзервансе и антибиотике. Не садржи ДНК вируса и не може инфицирати ћелије, размножавати се или изазвати болест.

Активна имунизација против ХПВ се препоручује код деце старије од девет година пре првих сексуалних односа, а првенствено код деце седмих разреда основних школа, током спровођења систематских прегледа, као и у складу са одобреним сажетком карактеристика лека од стране АЛИМС-а (Агенције за лекове…). Вакцинација се спроводи са 2 дозе до 14 година, а 3 доза за старије.

ХПВ вакцине су високо имуногене и као такве подстичу стварање високог титра неутралишућих антитела, за разлику од природне инфекције након које је стварање титра антитела слабо.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here