Imunizacija stanovništva protiv gripa

Obaveštenje Doma zdravlja "Dr Mladen Stojanović"

1324

BAČKA PALANKA: U skladu sa pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, počela je vakcinacija protiv gripa u opštini Bačka Palanka. Trenutno je na raspolaganju 1750 doza vakcine.


Na raspolaganju su:

– Vaxitetra vakcina (četvorovalentna) koja se daje osobama svih uzrasta počev od dece od 6 meseci pa nadalje i
– Torvaxflu, trovalentna vakcina koja se daje osobama od 18 do 65 godina života.

Vakcina se daje pre svega osobama u posebnom riziku : trudnice, osobe sa hroničnim poremećajem plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući povećan pritisak), metaboličkim poremećajima (dijabetes, gojaznost sa BMI >40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (osobe sa HIVom, asplenijom), lica sa izvršenim presađivanjem tkiva i organa/ili su u pripreme za intervenciju, kao i lica smeštena i zaposlena u socijalno-zdravstvenim ustanovama prema epidemiološkim indikacijama.

TorVaxFlu vakcina se može upotrebiti i za preporučenu imunizaciju osoba uzrasta od 18 do 65 godina, za koja nije predviđena obavezna imunizacija, uz prethodno potpisivanje obrasca saglasnosti za sprovođene preporučene imunizacije.

Imunizacija se sprovodi davanjem jedne doze vakcine, osim deci do 9 godine života, koja se prvi put vakcinišu sa dve doze u razmaku od 4 nedelje.

Vakcina protiv gripa se može dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19, pri čemu se daju u različite ekstremitete.

Kontraindikacija za vakcinaciju su alergija na jaja, neomicin, formaldehid ili na neke sastojke vakcine (na prethodno datu vakcinu).

Najčešće postvakcinalne reakcije su glavobolja, bol u mišićima, opšta slabost, bol, crvenilo i otvrdnuće na mestu aplikacije vakcine, groznica, drhtavica, ređe vrtoglavica, proliv…i prolaznog su karaktera.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here