Институт Торлак носилац РНК технологије у Србији

У Србији се у овом тренутку налази мисија СЗО чији је циљ да се ојачају капацитети националних регулаторних тела у погледу праћења квалитета вакцина и других здравствених могућности.

122
Фото: EPA-EFE (Коца Сулејмановић)

Светска здравствена организација одлучила је да ће Институт Торлак бити носилац иновативне РНК технологије у Србији за производњу вакцина, објавио је шеф Канцеларије СЗО у Србији Фабио Скано.


Он је подсетио да је, након занимања Владе Србије за усвајање нове РНК технологије, у фебруару објављено да је Србија међу неколико земаља за које се показало да имају капацитете да ту технологију примене.

– Сада можемо да објавимо да ће Институт Торлак бити носилац те иновативне технологије. То је средњорочна до дугорочна инвестиција у иновације, истраживање и развој за израду будућих потенцијалних лекова и вакцина не само против ковида, већ и за друге патогене, а могуће да ће једног дана бити развијен лек и против рака и других болести – рекао је Скано.

Он је додао да та инвестиција није само за Србију, већ и за друге земље које ће од тога имати користи. Скано је, такође, рекао да се, паралелно са тим, у Србији у овом тренутку налази мисија СЗО чији је циљ да се ојачају капацитети националних регулаторних тела у погледу праћења квалитета вакцина и других здравствених могућности.

Државни секретар у Министарству здравља Предраг Саздановић рекао је да је то велики почетак новог Института Торлак који ће бити раме уз раме са свим светским институтима, не само по питању вакцина које се тичу заразних болести, него и вакцина које ће лечити многе друге болести, пре свега онколошке.

– Технологија која ће бити трансферисана у Торлак представља квантни скок у технологији здравства. Поред најбогатијих земаља из групе Г17, још само 15 држава на свету има такву технологију, а међу њима је Србија. На то морамо да будемо поносни – поручио је Саздановић.

Специјални саветник директора СЗО за Европу Корнелијус Питер де Јонгерет рекао је да је у протеклом периоду ковид-19 узроковао многе патње, али да нам је и донео нову технологију са РНК месенџером.

– То је развило нову вакцину која није само за ковид, већ даје платформу за будућност да се развије у другим вакцинама и лековима. СЗО сматра да је изузетно важно да се та технологија дели са што више земаља. Развој те технологије представља револуцију у медицини и све више ћемо пратити њен развој у будућности – поручио је Де Јонгерет.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here