На снази одлука о ВТО за жене до 45 година

Продужава се старосна граница за вантелесну оплодњу

339
Извор: Политика, Фото: Д. Јевремовић

Због застоја у доношењу неопходних одлука поступак ће бити омогућен и женама које у наредних 30 дана, односно до 20. августа, напуне 45 година, уколико прикупе документацију и до 31. октобра изађу на Комисију за вантелесну оплодњу.


Објављивањем измењеног правилника у „Службеном гласнику”, на снагу је ступила одлука Владе Србије да се вантелесна оплодња о трошку државе омогући и женама старости до 45 година, уместо до 43, као што је до сада био случај, изјавила је јуче директорка сектора за уговарање здравствене заштите РФЗО-а др Мирјана Узуновић Мако.

У изјави за Танјуг, Мирјана Узуновић Мако је навела да ће се новим правилником о садржају и обиму права осигураних лица, којим је померена старосна граница, повећати број парова који улазе у поступак вантелесне оплодње. Она је појаснила да ће свим женама које су напуниле 45 година у периоду од доношења предлога правилника, 27. маја, до његовог ступања на снагу, 21. јула, бити омогућено да уђу у поступак вантелесне оплодње.

Такође, то ће бити омогућено и женама које у наредних 30 дана, односно до 20. августа, напуне 45 година, уколико прикупе документацију и до 31. октобра изађу на Комисију за вантелесну оплодњу.

Мирјана Узуновић Мако наводи и да је прошле године, о трошку РФЗО-а, кроз поступак вантелесне оплодње прошло 7.200 жена, а ове године, до сада, око 4.500 жена, што је за 600 више у односу на исти период прошле године. „Ове године смо у фебруару проширили право и дали неограничени број стимулисаних покушаја, као и да прво дете које је добијено у процесу вантелесне оплодње, може и код секундарног стерилитета такође ићи на терет средстава обавезног здравственог осигурања”, рекла је Мирјана Узуновић Мако.

Додала је и да мушкарци са азоспермијом, уколико имају добар замрзнут материјал, могу ући у процес вантелесне оплодње.

Објашњавајући процедуру за парове који желе на вантелесну оплодњу, Мирјана Узуновић Мако истиче да се прво мора прибавити одговарајућа документација, односно обавити анализе које имају рок важења, и прибавити упути – жене од изабраног лекара гинеколога, а мушкарци од лекара опште праксе.

Све потребне информације за жене које улазе у поступак вантелесне оплодње могу се наћи на сајту РФЗО-а, где се налазе ново упутство и инструкције.

Иначе, РФЗО је 28. марта донео одлуку да финансира покушаје вантелесне оплодње за жене до 45. године живота, уместо до 43. године.

Након тога, 31. маја РФЗО је предлог правилника доставио Министарству здравља, а Влада Србије је 14. јула усвојила измењену Уредбу о плану здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања, којом се управо омогућава вантелесна оплодња женама старости до 45 година.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here