Недостаје 30.000 медицинских сестара

"Плате медицинских сестара, ако рачунамо и ковид додатке, износе 55.000 до 60.000 динара"

272
Фото: Pexels

БЕОГРАД – Уједињени грански синдикати Независност саопштили су данас да је у здравственом систему Србије запослено око 60.000 медицинских сестара и техничара, а да их због обима посла недостаје још око 30.000 и да их је због малих плата послењих десетак година толико отишло у иностранство на рад.


Како се наводи у саопштењу, занимање медицинска сестра-медицински техничар је једно од најтежих и најодговорнијих занимања у здравству.

Председник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“ Зоран Илић сматра да је положај медицинских сестара и техничара нешто бољи него што је био пре 10 до 15 година, али да је та професија и даље прилично запостављена.

„Плате медицинских сестара, ако рачунамо и ковид додатке, износе 55.000 до 60.000 динара. Пре две године синдикат је од Министарства здравља тражио да плата медицинске сестре буде 900 евра, међутим Влада Србије је на наш захтев одговорила да ће та плата бити обрачуната тек 2025. године“, навео је Илић за портал Независност.орг.

Додаје да је са актуелним платама тешко задржати медицинско особље да не оде у иностранство.

„Само Немачкој је пре две године недостајало милион здравствених радника, тако да се плашим одлива великог броја кадрова из српског здравства“, истакао је Илић.

Координаторка Синдиката медицинских сестара и техничара Драгица Дашић рекла је да је 60 одсто медицинских сестара и техничара у старосној генерацији од 40 до 60 година.

„Ми смо вероватно једина земља у Европи која нема помоћног радника у здравству. Наше медицинске сестре, осим што брину о здрављу пацијената, приморане су да обављају физичке послове и због тога је међу њима велики број са разним инвалидитетима. На пример, у болницама где су хоспитализовани најтежи непокретни пацијенти, медицинске сестре морају да рукама подижу, носе и премештају те болеснике који су неколико пута тежи од њих самих“, нагласила је Дашић.

Медицинске сестре и техничари који раде у ковид зонама, због мањка особља имају дежурства која трају по 12 сати.

„То је ужасно оптерећење, до самих граница издржљивости. Некима и позли на радном месту. У 48 сати имају две смене по 12 сати у скафандерима, и онда добију само један слободан дан“, навела је Дашић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here