Obeležava se Svetski dan prevremeno rođene dece

Pogledajte ispovesti majki koje su prevremeno rodile decu, kao i ko pravi "hobotnice čarobnice"

626

Svetski dan prevremeno rođene dece, obeležava se 17. novembra širom sveta, organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Ljubičasta boja je izabrana kao simbol obeležavanja ovog dana, jer je to boja koja osvetljava inkubatore u kojima borave preveremeno rođana deca.


Najmanje bebe najveći su heroji, one prevremeno rođene koje nađu put do života, koje počinju da se bore sa prvim udahom po dolasku na svet. Rođene su sa 700, 800 grama, pa i manje i staju na majčin dlan. Velike kao flašica vode. One su veći borci od svih nas, a danas je njihov dan.

Statistika govori da se svake godine u svetu rodi oko 15 miliona prevremeno rođenih beba, a jedan milion, nažalost, ne preživi. U Srbiji se prevremeno godišnje rodi oko 4.000 dece.

Institut za neonatologiju naveo je da godišnje zbrinjava oko 25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece u našoj zemlji, kao i više od 50 odsto beba sa porođajnom telesnom masom ispod 1.500 grama. Prevremeni porođaj je svaki porođaj pre više navršene 37. nedelje trudnoće, a pored svih napora i razvoja medicine, donja granica preživljavanja bebe je oko 23. nedelje trudnoće.

Prevremeno rođenoj deci daju se štrikane hobotnice, jer ih njihovi pipci podsećaju na pupčanu vrpcu, a čarapice i kapice se štrikaju za bebice jer služe da ih utople, pošto je njima termoregulacija jako slaba, pa im služi da ne upadnu u hipotermiju.


Pogledajte ko pravi „hobotnice čarobnice“:


Kako bi podigli svest o prevremeno rođenoj deci, i ove godine mnoge institucije od javnog značaja i javni objekti širom Srbije, biće osvetljeni ljubičastom bojom, pa će tako svetla na Muzeju grada i na Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ u Bačkoj Palanci, sijati u ljubičastoj boji, u znak podrške.

Ova akcija poznata je pod nazivom Ljubičasti novembar, a na taj način u Srbiji od 2015. godine podršku prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima daje skoro 30 gradova i opština, samostalno i u saradnji sa Udruženjem roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“.

Pogledajte ispovest Tatjane Bajilov Uzur iz Bačke Palanke, koja se porodila u kupatilu porodične kuće:

Pogledajte priču Dušanke Dongo iz Bačke Palanke, koja se prevremeno porodila:

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here