План Србије за мајмунске богиње – карантин или само надзор?

Стручњаци напомињу да се вирус теже преноси и да није склон мутацијама, међутим тако је почело и са корона вирисом

353
Фото: Pexels

Зараза је практично откривена у више од 20 неендемских земаља. Светска здравствена организација очекује и упозорава да ће се бројке повећати и зато траже од земаља да појачају надзор, пише Euronews Srbija


Због ситуације са мајмунским богињама све више се помиње и карантин, а белгијске власти су прве у Европи увеле изолацију и карантин у трајању од 21 дан за заражене. И здравствени званичници Велике Британије дали су препоруку да се особе које су биле у контакту са зараженима изолују на три недеље. Шта је са Србијом?

У Србији мајмунских богиња за сада нема, а епидемиолози не искључују могућност да ће се појавити. Сматрају да је надзор потребан, али да неће бити потребе за карантином. Епидемиолог проф. Бранислав Тиодоровић каже да нема места за панику, али да треба бити опрезан и предузети мере превенције. Сматра да је најважнији надзор над путницима у међународном саобраћају – одакле је ко дошао, с ким је био у контакту.

– Надзор има смисла, али не треба правити панику. Највише заражених имају земље које комуницирају са западном и централном Африком. Није случајно што су Белгијанци увели карантин, али то је више изолација. Ови имају врло јаке контакте, њихови грађани често путују у области западне и централне Африке. Нигерија, која се помиње као земља из које је то кренуло је велика, а много Европљана, Американаца, Аустралијанаца живе тамо. Има и наших грађана. Треба бити опрезан и појачати контролу када долазе на аеродромима, граничним прелазима. Пошто имамо и у Европи појаву, треба да контролишемо и одакле долазе и с ким су били у контакту – рекао је Тиодоровић, преноси 021.

Појашњава да је страх од нове епидемије неоправдан, да се мајмунске богиње не могу поредити са короном, да се вирус теже преноси и да није склон мутацијама (у питању ДНК вирус, док је корона РНК вирус).

Лекари су јединствени у ставу – мајмунске богиње нису карантинска болест. Епидемиолог проф. Зоран Радовановић рекао је раније за Еуронеwс Србија да су мајмунске богиње сличне великим богињама и да вакцина против вариоле вере штити 85 одсто. Међутим, те вакцине одавно нема и у Србији јер је болест искорењена.

– Вакцину имају Американци јер они стално вакцинишу један број својих војника, да за случај потребе могу да реагују. Вирус великих богиња јесте искорењен, али се чува у две лабораторије у Сибиру и у Атланти, те претпостављају да би одатле могао да изађе непажњом али и намером – појашњава Радовановић.

Он је нагласио да се болест не преноси тако лако и да, уколико се мајмунске богиње појаве, не очекује да оболи велики број људи. У 11 земаља, ван ендемског афричког подручја, појавио се западноафрички тип мајмунских богиња који је блажи од централноафричког типа који има већу смртност.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here