Реновирање Геронтолошког центра у Бачкој Паланци

У првих пет месеци ове године обављено доста грађевинских радова

429

БАЧКА ПАЛАНКА – Грађевински радови у Геронтолошком центру, који су раније најављивани добрим делом већ су обављени током првих пет месеци ове године. О тим пословима, као и онима који се планирају урадити, за „Недељне новине“ говорила је Љиљана Ћулибрк, директорка Геронтолошког центра.


– Са задовољством могу да изјавим, да су завршени радови на комплетном кровном покривачу у првом делу објекта. Бибер цреп је замењен новим. Радови су финансирани од стране Министарства за рад, запошљавање, демографију и равноправност полова.

– Вредност овог посла, који је завршен пре месец дана, износио је 14 милиона и 474 хиљаде динара. Кров је заиста био велики проблем, јер он у првом делу објекта није мењан од његове изградње. Осим реновирања крова, обављена је и набавка намештаја. Реч је о столицама и столовима у трпезарији и кухињи. Све ово је рађено, од јанура до половине маја ове године.

– Окречили смо и комплетан стационар. Овај посао је обављен такође од средстава надлежног Министарства. Поред ових, обављени су и радови на топловоду и гасоводу. За овај посао, Министарство нам је доделило два и по милиона динара. Замењени су и котлови за грејање, тако да очекујемо неке уштеде у енергетском смислу. Набавили смо и доста постељине. Средства за ову намену, такође нам је обезбедило надлежно Министарство.

– Обавили смо и набавку рачунара, средствима Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Обављено је и реновирање мокрих чворова у Крилу А. За потребе нашег центра, купљено је и једно путничко возило марке „Шкода“.

Љиљана Ћулибрк, извор: Недељне новине

И на овоме се није стало. – Надлежни Покрајински секретаријат доделио нам је средства за реновирање соба у Крилу Б. У овом делу биће набављена и медицинска опрема, која је преко потребна за непокретне кориснике. Добили смо савремену опрему за рехабилитацију и физикалну терапију. Што се тиче Министарства, могу да кажем да су нам одобрена средства за реновирање мокрих чворова у комплетном објекту, а средства су нам одобрена и за набавку опреме за вешерај и кухињу.

– Обратили смо се многим амбасадама за помоћ, па и њеном величанству краљици Катарини Карађорђевић, којој смо упутили пројекте везане за набавку медицинске опреме, и мислим да ће епилог бити позитиван – нагласила је директорка Ћулибрк, и додала: – Трудићу се да направим установу какву Бачка Паланка заслужује и да услуге које пружамо нашим корисницима подигнемо на још виши ниво. Предстоје разговори са челницима наше општине на тему унапређења услуга које вршимо, а које су нам од стране општине поверене. То су пре свега помоћ у кући, дневни боравак и прихватилиште за боравак одраслих особа.

У овом тренутку услуге бачкопаланчког Геронтолошког центра, користи 117 грађана, а у њему су запослена 34 радника на неодређено време. Цена смештаја није се мењала од 2015. године. Геронтолошки центар има и изванредну сарадњу са бачкопаланачким Центром за социјални рад.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here