Шеклер: Нема разлога за панику, мајмунске богиње се не преносе лако

Радна теорија полази од навода да је епидемија изазвана сексуалним контактом

635
Фото: РТС/Screenshot

Мајмунске богиње се не преносе лако, па нема разлога за бригу и страх уколико вирус дође у Србију, наводи вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер.


Миланко Шеклер додаје да у Европи нема смртних случајева од те болести, и да потпорна терапија и антивирусни лекови делују на адекватан и ефикасан начин.

– Сви оболели, оно што ја знам су мушкарци и то од 20 до 40 година старости и постоји сумња, не постоји сумња, него је за одређени број тих мушкараца установљено да су били у блиском контатку са другим оболелим мушкарцем. Када кажем блиском контакту мислим на хомосексуалност – каже Шеклер. Када се та чињеница узме у обзир, каже, онда тек има мање разлога за панику и страх.

– Потврђује се оно што сам рекао, остаћу доследан и поновићу тешко се преноси,  тешко се људи заражавају, што је добра ствар – рекао је Шеклер.

До сада је потврђено 80 случајева мајмунских богиња у 12 земаља – девет европских, као и у САД, Канади и Аустралији.

Израел пријавио први потврђен случај мајмунских богиња. Реч је о мушкарцу у тридесетим годинама који се вратио са путовања по западној Европи. Оболели има благе симптоме болести и налази се у карантину. Светска здравствена организација саопштава да се испитује још 50 сумњивих случајева. За њих не постоји вакцина, али оне које су коришћене за искорењивање малих богиња су до 85 одсто ефикасне, тврде у Светској здравственој организацији.

Радна теорија полази од навода да је епидемија изазвана сексуалним контактом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here