Шта штити децу од преноса новог типа хепатитиса?

Није време за панику, али јесте за опрез

402
Фото: Pexels

Лична хигијена, редовно прање руку, држање дистанце колико год је то могуће, једина су заштита од сваког типа хепатитиса, па и новог, непознатог, који се шири Европом, а постоји сумња на први случај ове болести и у нашој земљи код деветогодишњег дечака, кажу лекари-инфектолози.


Нову болест, која напада јетру код деце, тешко је избећи, јер се преноси капљичним путем, а код најмлађих је готово немогуће контролисати мере превенције.

– Најважнија је лична хигијена, а то важи за све вирусе, посебно за оне који се преносе капиљчно. Деца морају личну хигијену да усвоје као нешто што је уобичајено, свакодневно и да науче да воде рачуна без опомене одраслих. Током пандемије смо морали бити на дистанци јер се ковид преноси контактом, а исто важи и за аденовирусе. Тешко је међутим контролисати децу да се не приближавају једни другима док причају и када се играју, и пратити их да редовно перу руке кад су у школи или било где ван куће. Треба родитељи да их упозоре и да им објасне да не смеју да пију из исте чаше и да храну углавном једу код куће, да је не купују било где. После свега што су деца преживела током пандемије, сад би било заиста мучно терати их да због аденовируса носе поново маске, али некако се морају држати на дистанци –  објашњава за nova.rs, проф. др Драган Делић, инфектолог-хепатолог и некадашњи директор Инфективне клинике у Београду.

Идемо у сусрет лету и распусту, а то значи да ће велики број деце дане проводити на базенима, чија вода може бити опасна.

– Овај вирус може да се преноси и путем базенске воде, зато је важно објаснити најмлађима да ни случајно не гутају ту воду, када се купају. У базенима се преносе бројни вируси, често и стомачни, а старија деца то већ знају. Одговорност је ту и на онима који одржавају базене, морају их редовно чистити, хлорисати и томе слично. Нови вирус хепатитиса се не може апсолутно спречити, али можемо да елиминишемо све познате ризике – наглашава др Делић.

Ово није време за панику, али јесте за опрез.

– Не треба паничити ни у ком случају, јер није ово први пут да се појављује међу децом хепатитис непознатог узрока. Многи вируси оштећују јетру, није овај једини. Ипак имамо разлога за бригу и опрез, али ако се држимо свих савета о превенцији, не би требало да дође до масовног ширења заразе – каже доктор.

Могуће је да се нови тип хепатитиса преноси и преко хране.

– Тако се шири хепатитис А, односно заразна жутица, а најугроженија су деца са хроничним обољењима. Зато деца морају да пазе шта и где једу, тачније родитељи морају да воде рачуна о томе и да имају увид у дечију исхрану – каже проф. др Недељко Радловић, дечији гастроентерохепатолог.

Подсетимо, сумња на први случај новог типа хепатитиса у Србији, забележена је јуче код деветогодишњег пацијента у Институту за мајку и дете „Др Вукан Чупић“ у Београду. Ова болест шири се европским земљама током протеклих неколико месеци, а посебно погађа дечију јетру. Нови тип хепатитиса до сада је регистрован у Ирској, САД, Израелу, Холандији, Шпанији, Данској, Италији, Норвешкој, Француској, Белгији, Румунији, Јапану, Канади…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here