Шта треба да знате када кренете са дететом на летовање (ВИДЕО)

Специјалисткиња педијатрије др Јелена Боровница Самарџија из Дома здравља "Др Младен Стојановић" даје савете шта све треба припремити за одлазак на годишњи одмор са млађом и старијом децом. ПОГЛЕДАЈТЕ ПРИЛОГ!

2347

БАЧКА ПАЛАНКА: Одлазак са децом на годишњи одмор може бити стресан за родитеље. Куда се упутити на летовање и на који начин се припремити, савете је дала специјалисткиња педијатрије др Јелена Боровница Самарџија из Дома здравља „Др Младен Стојановић“ из Бачке Паланке.


Докторка је навела да са бебама млађим од месец дана не треба кретати на дуже релације, а са старијом децом може, али у складу са њиховим потребама.

Важно је редовно правити паузе током вожње, пити доста течности и децу безбедно сместити у ауто седиште.

Ово су савети за путну апотеку које нам је дала др Јелена Боровница Самарџија:

ПУТНА  АПОТЕКА

Понесите лекове које свакодневно узимате, уколико дете има хроничну терапију, немојте је заборавити, обезбедите и материјал за прву помоћ код повреда, као и лекове који ће вам помоћи у случају појаве високе телесне температуре, болова, стомачних проблема, прехладе, алергије или опекотина од сунца. Чим стигнете на жељено одредиште, лекове би  требало склонити на тамно и хладно место, што даље од сунца. Препоручује се да приручна апотека садржи:

  • Препарат за заштиту коже од сунца са високим заштитним фактором (СПФ) које штити од УВА,УВБ, ИР зрака. Заштитне креме је потребно нанети 15 минута пре излагања сунчевим зрацима, а у периоду од 11 – 17 часова треба избегавати боравак на сунцу. Адекватна одећа, капа, наочаре и препарат за негу коже након сунчања.
  • Топломер
  • Лекове за снижавање повишене телесне температуре – антипиретици (парацетамол, ибупрофен)
  • Стерилна газа и ханзапласт заузимају мало места, а могу бити веома корисни
  • Антисептични раствор као што је повидон јод, 3% хидроген или 3% борна киселина су неоходни за правилну обраду евентуалних посекотина или одеротина. Може се понети и антибиотска крему/маст за примену на кожи.
  • Средство против инсеката / репелент.
  • Саветује се ношење шире одеће са дугим рукавима и ногавицама док сте напољу, избегавање боравка у спољашњој средини у доба дана кад је активност инсеката највећа (сумрак и зора), коришћење репелената у просторијама. Такође, крема након убода инсеката (сируп против алергије/антихистаминик)
  • Пробиотски препарат превентивно започети 3-5 дана пред полазак на пут, као и током путовања
  • Код дијареје (пролива) корисна су средства за надокнаду течности (електролити)
  • Капи за очи (боравак на песку и често трљање ока, што је честа појава поготово код деце, могу узроковати коњуктивитис, због чега антибиотске капи за очи могу помоћи). Обавезно се треба придржавати упутства за лек.
  • Капи/спреј за нос, пастилле за грло, сируп против кашља

Pogledaj:

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here