Tribina o zdravlju u Bačkoj Palanci: Šta je važno za zdrav i dug život?

Na tribini je govorila prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković

284
Izvor: Kulturni centar Bačka Palanka

BAČKA PALANKA: U konferencijskoj sali Muzeja grada u petak 17. septembra u 17.00 časova održana je tribina u okviru projekta „Dobar imunitet za dobro zdravlje“ na kojoj je govorila prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, profesor na Medicinskom fakultetu Beograd i Institutu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS.


Teme tribine su bile „značaj zdrave ishrane za dobro zdravlje“ i „koje životne navike pozitivno utiču na jačanje imuniteta“.

Po rečima profesorke, naučno je dokazano da je način ishrane poznat kao mediteranska dijeta ključan za činjenicu što mediteranski narodi duže žive i imaju neuporedivo manji procenat obolelih od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i raka nego drugi narodi. Profesor dr Vesna Dimitrijavić Srećković ističe i da nije teško hraniti se na takav način, naprotiv, kako kaže, ukusno je i raznovrsno.

Pored zdrave ishrane profesorka je navela i da je veoma važno smanjiti stres. Važna je ravnoteža i duhovno smirenje, kako bismo sprečili da dođe do bolesti. Neophodno je dovoljno sna, odmora, smanjenje stresa, prestanak pušenja i unosa alkohola, šetnja i fizička aktivnost.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Kao zdravi načini ishrane predlažu se kuvana jela, dinstana sa dodatkom ulja na kraju, pečena u rerni ili na električnom roštilju. Za prženje koristiti ulje od koštica grožđa. Ako postimo, postiže se duhovna ravnoteža, smanjuje napetost i stres, što ima povoljne efekte na jačanje imuniteta i sprečavanje nastajanje autoimunih bolesti.

Gojaznost, za mnoge samo estetski problem, jedan je od najvažnijih faktora rizika za pojavu mnogih bolesti. Stomačna gojaznost, neki od poremećaja regulacije šećera u krvi, povišen krvni pritisak i povišene masnoće, (takozvani „kvartet smrti“) glavni su pokazatelji gojaznosti koja se stručno definiše kao metabolički sindrom. Masno tkivo stomaka je hormonski aktivno i uključeno u lučenje insulina, metabolizam glikoze i lipida.

Nove studije pokazuju da zapaljenski faktori vezani za to masno tkivo utiču ne samo na razvoj kardiovaskularnih poremećaja već i na dijabetes, kaže docent doktor Vesna Dimitrijević Srećković.

Tribinu je organizovalo Udruženje medicinskih sestara predškolskih ustanova južno-bačkog regiona pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Opštine Bačka Palanka uz podršku Muzeja grada.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here