У Институт за онкологију стижу иновативни лекови за лечење карцинома

На списку 15 медикамената

621
Фото: www.onk.ns.ac.rs

Пацијенти оболели од карцинома од јуна ће моћи да примају савремене, иновативне лекове уз које је боље лечење, као и квалитет живота пацијената, а преживљавање је дуже.


Помоћница директора Института за онкологију Војводине интерниста-онколог професорка др Јасна Трифуновић каже да се у свету смањила смртност од рака, између осталог и због савремених лекова.

– Карцином је глобални проблем и у свету годишње оболи 18 милиона људи, а умре њих 10 милиона. У Србији од рака годишње оболи 40.000 људи, а више од 20.000 особа умре. Код нас имамо и пораст броја оболелих, али и пораст смртности, док у свету смртност опада. Код нас од рака дојке годишње оболи 4.600 жена, а умре их 1.600. По смртности од овог малигнитета, Србија је на првом месту у Европи и то су лоши параметри. Пад смртности у свету је због добре дијагностике, скрининга, али и због открића савремених лекова који омогућавају боље лечење, бољи терапијски одговор и продужава се укупно преживљавање – каже за „Дневник“ професорка Трифуновић.

Како објашњава, последњих година се појављују нови лекови, а сада је код нас објављена и нова листа лекова на којој су и лекови за различите типове карцинома који побољшавају лечење и очекује се дуже преживљавање. Када је реч о карциному дојке, који је водећи малигнитет код жена, нови лекови представљају такозвани „таргет“ терапију и комбинују се са хормонском терапијом.

– Нисмо имали таргет терапију и она сада може да се комбинује са хормонском терапијом и значајно продужава живот. Важно је што ови лекови имају и мању токсичност. Дају се орално и пацијенти их узимају у болници, али их носе кући и узимају их свакодневно. Морају да долазе на редовне контроле, а најчешће се узима једна таблета дневно током три седмице, па се једне недеље прави пауза – наводи др Трифуновић и напомиње како Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) одређује критеријуме по којима се даје терапија, као и који пацијенти је добијају.

Када су у питању нови лекови за рак дојке др Трифуновић објашњава да је у питању „таргет“ терапија која делује директно и спречава раст туморских ћелија. Раније је преживљавање од рака дојке било шест месеци, па годину дана, а свака нова генерација лекова продужава живот пацијената. Ови лекови продужавају живот и више од четири и по године, а то су, како оцењује др Трифуновић, фантастични резултати.

– У лечењу рака дојке одобрен је и лек за дојку није цитостатик, већ је лек против мучнине, која је једна од најтежих нуспојава лечења малигнитета. Неки пацијенти се плаше да наставе лечење због мучнине и повраћања током хемиотерапије. И до сада смо имали лек против мучнине, али само за неке терапијске протоколе, а сада га имамо и за терапију рака дојке – објаснила је др Трифуновић и додала како је за лечење рака дојке одобрен још један нови лек, који се раније већ давао, али само пре операције.

На листи су и три нова лека за карцином бубрега, од којих се два узимају као таблете, а један у инфузији. Такође, има нових лекова и за метастатски колоректални карцином, који се у зависности од типа карцинома дају или уз хемиотерапију или након ње. Нови лекови су и за карцином штитаске жлезде који се даје када нема реакције на претходну терапију, а пацијенти који болују од лимфома и хроничне лимфатичне леукемије такође могу да рачунају на иновативну терапију.

Професорка Трифуновић напомиње да Институт за онкологију Војводине у Сремској Каменици има одличне могућности дијагностике и лечење, у тиму имају врхунске хирурге, онкологе, радиологе, патологе и њихов мултидисциплинарни тим доноси одлуке о сваком пацијенту.

На списку 15 медикамената

Републички фонд за здравствено осигурање објавио је списак иновативних лекова који ће се користити у лечењу карцинома. То су: за лечење хроничне лимфоцитне леукемије и Мантле ћелијског лимфома: лек Imbruvica (INN: ibrutinib); за лечење карцинома дојке: лекови Ibrance (INN: palbociklib), Kisqali (INN: ribociklib), Faslodex (INN: fulvestrant) и Perjeta (INN: pertuzumab), као и лек Akynzeo (INN: palonosetron/netupitant), који се користи у превенцији мучнине и повраћања код пацијенткиња са карциномом дојке на хемиотерапији; за лечење колоректалног карцинома: лекови Erbitux (INN: cetuksimab), Vectibix (INN:panitumumab) и Avastin (INN: bevacizumab); за лечење карцинома бубрега: Opdivo (INN: nivolimab), Cabometyx (INN:kabozantinib) и Inlyta (INN: aksitinib); за лечење карцинома јајника, јајовода и перитонеума: лек Lynparza (INN: olaparib); за лечење карцинома плућа: лек Alunbrig (INN: brigatinib) и за лечење карцинома штитне злезде: лек Nexavar (INN:sorafenib).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here