U Srbiji 13 žena svakog dana dobije dijagnozu karcinoma dojke

Stopa obolevanja od ove bolesti u našoj zemlji je veoma visoka

139
Фото: Pexels

Radiolog Ivana Kostadinović izjavila je danas da svaka osma žena u Srbiji oboli od karcinoma dojke, a u trenutku postavljanja dijagnoze gotovo četvrtini njih se dijagnostikuje bolest u odmaklom stadijumu.


Kostadinović je navela da je stopa obolevanja od ove bolesti u našoj zemlji veoma visoka, što nas stavlja na neslavno drugo mesto u Evropi.

„Ipak, statistika pokazuje da je ova bolest izlečiva u 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme. Upravo zato, za rano postavljanje dijagnoze i uspešno lečenje ključni su samostalni i preventivni pregledi dojki“, istakla je Kostadinović.

Po njenim rečima, samopregled dojki svaka žena treba da radi jednom mesečno.

„Kod žena koje imaju menstruaciju pregled se radi odmah po završetku, od sedmog do dvanaestog dana ciklusa. Prilikom samopregleda važno je obratiti pažnju na simetričnost dojki i izgled kože, ali i na eventualnu pojavu crvenila, neravnina i sekrecije“, kazala je dr Kostadinović na online vebinaru povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke na temu „Dijagnostika dojke juče, danas i sutra“.

Među najčešćim simptomima, dodala je, koji ukazuju na oboljenje od karcinoma dojki jesu otvrdnuće koje je često bezbolno, zatim grudvice, promene oblika i veličine dojki, kao i iscedak iz bradavice i naboranost kože, poznata i kao takozvana pomorandžina kora. ;

Kod žena koje su imale bliskog srodnika obolelog od karcinoma dojke, prva mamografija treba da se uradi u godinama kada je žena barem deset godina mlađa nego što je bio blizak srodnik u trenutku obolevanja.

„Žene često zakasne na prve preglede baš iz razloga što ih ništa ne boli. To je velika greška, jer upravo one najgore, zloćudne promene uglavnom ne izazivaju bol ili nas bole u već poprilično odmaklom stadijumu bolesti. Koliko je ova bolest učestala govori i podatak da svakog dana u našoj zemlji čak 13 žena dobije dijagnozu karcinoma dojke, što je brojka koja sama po sebi naglašava važnost prevencije i vodjenja računa“, zaključila je dr Kostadinović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here