Витамин Ц се може купити за 100, али и 1.500 динара — одређује ли квалитет цену

Када се све сабере, лечење једне особе оболеле од короне кошта од 2.100 до 8.250 динара.

241
Фото: Pexels

Нису сви лекови ни помоћна лековита средства бесплатни. Нису ни цене истог сумплемента свуда исте. Шта кажу стручњаци, да ли је, на пример, Ц витамин који кошта 1.500 динара ефикаснији него онај од 100 динара, преноси РТС.


Уколико вам је лекар прописао да у току лечења од ковида пијете витамин Ц, платићете га од 100 до 700 динара, али можете да купите и витамин Ц који се у организму раствара током целог дана, који је двоструко скупљи од обичног најскупљег.

Квалитет витамина, ипак, не зависи од цене, слажу се стручњаци.

„Мислим да сви суплементи који се налазе на тржишту су подједнаког квалитета и довољно су испитани од наших регулаторних тела“, каже др Радан Стојановић, професор Медицинског факултета.

Стручњаци су једногласни. Познато је који су витамини у протоколу лечења од ковида 19, али не треба их узимати превентивно. Да бисте избегли предозирање витаминима, које лако може довести до озбиљних компликација, препорука лекара је да урадите анализу крви.

„Различите су, да кажем, препоруке и тумачења одређених регулаторних тела. Нама јасних доказа, али оно што је сигурно јесте да грађани треба да дочекају ковид 19 спремни. И никако не треба да узимају на своју руку, него само у консултацији са лекаром“, каже др Стојановић.

Цене витамина, суплемената и лекова зависе од величине паковања, састојака и њихове појединачне цене. Зато је Ц витамин могуће купити и за 100, али и за 1.500 динара, витамин Д за 600 али и 2.500, а цинк од 250 до 1.700 динара.

„Пацијенти који долазе код мене гледају једну ствар, када је у питању, рецимо, пробиотик. То је који је најјефтинији, генерално људи гледају да прођу што јефтиније“, каже Зоран Симић, директор апотекарске установе.

Када се све сабере, лечење једне особе оболеле од короне кошта од 2.100 до 8.250 динара. Ако су заражене читаве породице, што се најчешће дешава, та сума се знатно увећава.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here