Влада Србије одобрила запошљавање 1.000 лекара

Влада је усвојила и Програм дигитализације у здравственом систему Србије за период 2022 - 2026. године

239
Фото: Pixabay

Влада Србије усвојила је Закључак о сагласности да Министарство здравља предузме све мере из своје надлежности с циљем запошљавања 1.000 дипломаца медицинских факултета.


Ово запошљавање односи се на дефицитарне гране медицине и у складу је са кадровским плановима здравствених установа и Републичког фонда за здравствено осигурање, саопштено је после седнице владе.

На основу анализе Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић – Батут“ утврђено је да у здравственом систему Србије недостаје више од 1.000 лекара, а анализа потреба за здравственом заштитом становништва у условима пандемије корона вируса показала је да је неопходан број лекара за ефикасно и квалитетно функционисање здравственог система значајно већи, посебно у болницама у унутрашњости земље.

Влада је усвојила и Програм дигитализације у здравственом систему Србије за период 2022 – 2026. године.

Како се наводи, циљеви Програма дигитализације укључују успостављање нових технолошких решења која ће омогућити безбедан приступ подацима у државном и приватном сектору, истраживање и развој коришћењем података, развој и употребу вештачке интеглигенције, унапређење информацоно-технолошке инфраструктуре у здравству и олакшати грађанима приступ подацима и здравственој заштити.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here