Zvanično: U Bačkoj Palanci se pravi najbolja srpska kobasica

5502

Najbolju srpsku barenu kobasicu proizvodi „Bačka” a.d., odlučio je stručni žiri na prvom takmičenju u pravljenju kobasica od mesa sa domaćih farmi, koje je organizovala Privredna komora Srbije.

Dodela nagrada za najbolju srpsku kobasicu

Žiri je okupio 21 stručnjaka iz renomiranih domaćih institucija koje se bave higijenom i tehnologijom proizvodnje hrane, poput Institita za higijenu i tehnologiju mesa iz Beograda, Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda, novosadskog Tehnološkog fakulteta. Pored „Bačke” žiri je odlučio da brend „Najbolja srpska kobasica”, osim „Bačke”, ponesu i proizvodi zemljoradničke zadruge „Trlić” i industrije mesa „Gombit”.

Cilj takmičenja bio je da se unapredi brend i konkurentnost domaćih proizvođača, a receptura je propisivala da kobasice sadrže 65 do 70 odsto svinjskog mesa prve kategorije i oko 20 do 25 odsto masnog tkiva.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić istakao je da učešće u takmičenju kao i sticanje znaka „Najbolja srpska kobasica”, daje proizvodima domaće industrije mesa karakteristike brenda. Znak predstavlja rezultat poštovanja standarda koji primenjuju proizvođači u Srbiji. Njihova osnovna odlika je kvalitet prema zahtevima potrošača i adekvatna cena u odnosu na kvalitet. Kao takav, proizvod je istovetnog kvaliteta, bilo da se prodaje u zemlji u kojoj je nastao ili bilo gde u svetu, rekao je Miletić.

Stvaranje brenda, smatra Miletić, predstavlja najteži i najkreativniji zadatak svake industrije, jer mu je cilj podizanje svesti potrošača u kvalitet proizvoda odgovarajućeg porekla.

Na takmičenju su učestvovale industrije mesa: „Topola”, „Neoplanta”, „Karneks”, „Juhor”, „Zlatiborac”, „Gombit”, „Bačka” a.d., zemljoradničke zadruge „Trlić” i „Budućnost”, samostalna ugostiteljsko-trgovinska radnja „Dukat” iz Pirota, kao i poljoprivredna gazdinstva Save Graorca iz Kovilja i Nenada Vojinovića iz Kuzmina.

Ivan Nastasijević iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa podvukao je da je došlo vreme da se, posle niza godina propadanja domaće industrije mesa i sankcija, ponovo na tržišu pojave dobri proizvodi sa nacionalnim prefiksom.

Predstavnik pobednika, šef proizvodnje u „Bačka” a.d. Nebojša Urumović, istakao je da će se ta kompanija truditi da njihovi kvalitetni proizvodi dođu do svih potrošača:

– Imamo kvalitetan asortiman proizvoda, svi su pravljeni od mesa sa srpskog područja, najviše iz Vojvodine – rekao je Urumović i dodao da se nada da će država prepoznati industriju mesa kao značajnu granu privrede i nastaviti da joj pomaže.

Izvor: Dnevnik/Tanjug

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here