Blagajnik Eparhije sremske „olakšao“ kasu Eparhije za skoro 100.000 evra i kupio stan

837

SREMSKI KARLOVCI: M.P, sveštenik Eparhije sremske iz Sremskih Karlovaca, osuđen je na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara, jer je, kao blagajnik Eparhije iz kase blagajne sukcesivno uzimao novac, ukupno 98.500 evra, a koji je potom uplaćivao na račun svoje supruge radi kupovine stana u Beogradu.


Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu izreklo mu je i meru zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti blagajnika od pet godina, nakon izvršenja kazne, saopštio je danas ovaj sud.

M.P. je osuđen zbog produženog krivičnog dela pronevera i krivično delo pranje novca.

Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu.

 

Sud precizira da je M.P. osuđen jer je od februara 2018. godine do avgusta 2018. godine, kao sveštenik, blagajnik Eparhije sremske u više navrata uzimao novac , ukupno 98.500 evra, a zatim taj novac, u nameri prikrivanja nezakonitog porekla imovine, uplaćivao na račun supruge i predavao supruzi koja je uplaćivala na svoj račun.

Sa tog računa su plaćane rate za kupovinu stana u Beogradu, koji je kupljen na ime supruge.

Na ovaj način, M.P. je pribavio sebi protvipravnu imovinsku korist od 98.500 evra, u kom iznosu je oštetio Eparhiju Sremsku iz Sremskih Karlovaca.


Pogledaj: Policajac iz Odžaka osuđen jer nije priveo osuđenika

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here