Црна статистика наша реалност – за 45 дана у саобраћају погинула 61 особа

Tоком прошле године на путевима у Србији страдалa 521 особа

203
Фото: Pixabay

БЕОГРАД – Саобраћајна полиција је појачала контоле на путевима, јер је од почетка године број настрадалих и повређених забрињавајући.


За 45 дана погинула је 61 особа. Нажалост наша реалност је да је током прошле године на путевима у Србији страдало 521 особа, а почетком прошле године страдао је сличан број људи као и ове, рекао је за РТС Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције.

Ове недеље ђаци су на распусту, па су многи искористили празнике да отпутују на одмор. Протекле недеље, на подручју Србије, појачано су контролисани возачи аутобуса и теретних возила, а у центру пажње било је поштовање радног времена возача.

Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције рекао је да је случај познате манекенке која је возила брзином 196 на сат у Београду са двоје деце у колима, да тако екстремни случајеви нису баш свакидашњи, али да су имали случајеве да родитељи возе децу под дејством алкохола и да изазову несрећу у којој страда особа у другом возили.

„Овај случај је привукао пажњу јер се ради о познатој особи, ми бисмо волели да се о томе више пише и када је реч о анонимним особама јер је то поражавајућа чињеница да неко са двоје деце вози 196 на сат. И то је у крајњем случају насилничка вожња“, истакао је Раденковић.

Додао је да је манекенка санкционисана у скраћеном поступку, изречена јој је новчана казна у висини од 120.000 динара, 9 месеци забране управљања моторним возилом, и 15 казнених поена, што су санкције испод законског минимума.

Како је навео, нажалост наша реалност је да је током прошле године на путевима у Србији страдало 521 особа, половина од погинулих су возачи путничких возила, а већина су млади испод 30 година.

Истакао је да су у току опсежне контроле, полицајци на терену дају максимум, повећен је број прекршаја насилничка вожња, као и возача који управљају возилом под дејством алкохола.

Међутим, како је напоменуо, с обзиром да и даље имамо велики број саобраћајних несрећа, показано је да саме акције нису довољне.

„У казненој политици постоји потреба да се нешто мења. Јуче смо имали два случаја насилничке вожње, оба случаја су кажњена испод законског минимума. Неопходно је да се нађе решење“, истакао је Раденковић.

Говорећи о несрећи која се догодила у Ивањици у којој је страдала млада особа, каже да је то читав низ погрешних одлука који је довео до несреће.

„Најпре је у Ариљу возач власник возила искључен из сабраћаја због алкохола у крви. Затим је возила особа без возачке дозволе која је изазвала саобраћајну нестрећу и која је била под дејством алкохола. Цех је платила девојка која се налазила на задњем седишту од 17 година“, рекао је Раденковић.

Напоменуо је да је у најновијој акцији полиције контролисано 1.400 аутобуса и 14.000 теретних возила од тога је 626 аутобуса било у прекршају, као и скоро 9.000 теретних возила, што је забрињавајуће висок проценат.

Према његовим речима, највећи број прекршаја је због прекорачења времена управљања возилом.

Када је реч о сезони радова у пољу, када се повећава број трактора на путевима, каже да је најважније да морају бити технички исправни, морају имати ноћу и жуто ротационо светло. Напомиње да углавном где учествују трактори у несрећама најчешће се дешавају најтеже последице.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here