In memoriam: Dr Robert Vajs (1956-2020)

2243

Nakon kraće bolesti, od posledica korona virusa, u subotu (19.12.), preminuo je ugledni građanin Bačke Palanke i vrsni doktor, Robert Vajs.

Robert Vajs je rođen 12.10.1956. godine u Bačkoj Palanci. Završio je Gimnaziju u Bačkoj Palanci, a 1981. godine i Medicinski fakultet u Novom Sadu. Nakon završenog fakulteta radio je u ambulantama u Paragama i Obrovcu, a nakon toga u ambulanti u Iloku odakle specijalizira iz oblasti radiologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Ratne 1991. godine dolazi da radi u Hitnu pomoć u Bačku Palanku, gde se 1992. odlučio da otvori privatnu praksu gde je radio poslednih godina.

Sahrana će se odražati u krugu porodice.


Pismo prijatelja

„Bio je nadnaravan. Veliki čovek, prijatelj, suprug, otac, deda, lekar…“ tako počinju priču prijatelji doktora Vajsa.

„Naše druženje potire još iz gimnazijskih dana. Odrastali smo i stvarali zajedničke poglede na svet, sanjali slične snove i uvek čekali neko novo sutra.

A onda je svako od nas odabrao svoj životni put, a drugarstvo koje smo imali preraslo je u neraskidivo prijateljstvo. Peca je postao izuzetan lekar, dijagnostičar, humanista…

Kako za nas tako i za većinu Palančana, medicinsko mišljenje Vajsa je postalo neprikosnoveno.

Mi u društvu, kad god bi imali neki zdravstveni problem, prvo bi pitali „Šta Peca kaže?“. Znali smo kao i svi njegovi pacijenti da ćemo dobiti pravu dijagnozu i terapiju. 

Ne, dr. Vajs nije bio čudotvorac, on je bio neko ko je mogao svojim znanjem i iskustvom da pomogne. Imali smo ušuškane živote i pravili druženjem lepe uspomene.

A onda su počeli da zvone telefoni i neverica da je Peca u bolnici na kiseoniku. Kada je prebačen na respirator, u nas se uvukao strah. Svaki dan smo iščekivali nove rezultate i među njim tražili medicinsko opravdanje za boljitak. 

A kada za to više nije bilo osnova, onda smo počeli da verujemo u čuda. Nažalost, čuda se dešavaju uvek drugima.

Telefoni su utihnuli i svi smo znali da više ništa neće biti kao pre. Ostale su nam samo prelepe uspomene na čoveka koji je za sve bio Robert Vajs, a samo za nas prijatelj Peca.“

Prijatelji Roberta Vajsa – Pece

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here