In memoriam: Dragutin Karlo Kostelac (1936-2021)

2120

Nakon kraće bolesti, od posledica korona virusa, u subotu (06.11.), u osamdesetšestoj godini života, preminuo je ugledni građanin opštine Bačka Palanka, Dragutin Karlo Kostelac.

Dragutin Karlo Kostelac (14.09.1936. – 06.11.2021.) je rođen u Bogojevu, na obali Dunava. Bio prosvetni radnik, veliki zaljubljenik u sport, humanista, zaljubljenik u Dunav i prirodu, dobrovoljni davalac krvi, kajakaški sudija, kao i autor tri publikacije.

Teško je nabrojati šta je sve učinio za dobrobit sporta i razvoja naše sredine. Poželeo je dobrodošlicu prvoj rukometnoj lopti, metafori za početak bačkopalanačkog sporta. Igrao je rukomet, gimnastiku i višeboj.

Od 1955. do 1960. bio bokser i vežbač na spravama u sekcijama bačkopalanačkog sokolskog udruženja, a zatim i rvač grčko-rimskim stilom u novosadskoj Slaviji, tokom studija na Filozofskom fakultetu.

Bio je strastveni ribolovac. U više navrata predsednik Udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“ Bačka Palanka i doživotni počasni predsednik udruženja.

Zajedno sa još trojicom entuzijasta, osnivač je Kajak kluba Sintelon (danas KKK „Tarkett“), prvi predsednik kluba i doživotni počasni predsednik kluba.

Autor je monografije „Kroz talase do zvezda“ povodom 40 godina kajakaškog sporta u Bačkoj Palanci. Autor je i monografije „Zlatno, zlatnije, najzlatnije“ povodom 50 godina kajakaškog sporta u Bačkoj Palanci. Koautor publikacije „Spomenica velikanima Palanke (priča o Milanu Janiću)“, zajedno sa Leonardom Nemetom.

Bio je dugogodišnji član predsedništva Rukometnog kluba Sintelon.

Dragutin Karlo Kostelac je nagrađivan: Plaketom Saveza fizičke kulture za postignute rezultate i doprinos razvoju fizičke kulture, Priznanjem Kajakaškog saveza Srbije za životno delo (2018). Dobitnik je Oktobarske nagrade Opštine Bačka Palanka 2018. godine za postignute rezultate u oblasti sporta. Nosilac je nagrade Crvenog Krsta Bačka Palanka za 164 dobrovoljna davanja krvi. Dobitnik je priznanja za razvoj kajakaškog sporta i KKK „Tarkett“.

Izgubili smo velikog čoveka. Hvala mu za sve! Redakcija BAP VESTI upućuje iskreno saučešće porodici.

Sahrana Dragutina Karla Kostelca održaće se u sredu (10.11.) u 12 časova, na Gradskom groblju u Bačkoj Palanci.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here