In memoriam: Spasoje Janjić (1953-2021)

Tužna vest

4057

Nakon bolesti, od posledica korona virusa, u 68. godini života, u sredu (10.11.), u Gajdobri je preminuo Spasoje Janjić, prvi rukometni reprezetativac iz Gajdobre. U velikoj plejadi sportista koji su ponikli u Gajdobri, Spasoji Janjiću pripada počasno mesto.  Nekadašnji igrač Hercegovca, Crvenke, nemačkog Obersbaha, Jugovića i bačkopalanačkog Tekstilca, prvi je gajdobranski rukometaš koji je nastupio za državni tim naše zemlje.


Upravo to je razlog, što se vreme u rukometu u Gajdobri, računa pre i posle Spasa Janjića. Nekadašnji „lovac na sportske talente“ Anđelko Kale Kašiković, uočio je Janjićev dar za rukometnu igru, u vreme dok je Spaso bio učenik osnovne škole. Primetivši izrazitu sklonost ovog vižljastog dečaka za ovaj sport, Kašiković je Spasa preporučio Adamu Bjelici, tadašnjem treneru RK „Hercegovac“. Preporuka je bila pun pogodak o čemu najbolje svedoči briljantna rukometna karijera, koju je ostvario.

Na juniorskom prvenstvu Vojvodine koje je održano 1971. godine, nastupio je kao pojačanje bačkopalanačkog „Tekstilca“ i upravo taj nastup je bio jedan od prelomnih trenutaka u njegovoj sportskoj karijeri. Na tom takmičenju pružio je veoma dobre igre, što je bio dovoljan razlog da ga Branislav Račić, trener „Crvenke“ pozove da dođe u njegovu ekipu i tamo je 18 godina igrao rukomet.

Tokom dve decenije duge rukometne karijere, Spaso je radio sa desetak trenera, ali posebno se istakao rad sa Đorđem Vučinićem, koji je veoma zaslužan što je svojevremeno igrao za reprezentataciju tadašnje nam države, Jugoslavije.

Sa 28 godina, Janjić odlazi u inostranstvo da igra rukomet. Postaje član nemačkog drugoligaša Obersbaha. Nakon povratka iz Nemačke 1984. godine, putevi su ga odveli u Kać, gde je branio boje domaćeg „Jugovića“ naredne tri sezone.

Posle vremena provedenog u Kaću, Spaso se vratio u Bačku Palanku, gde je trenirao i igrao za „Tekstilac“ (kasnije „Sintelon“).

Zahvaljujući veoma bogatoj i iznad svega uspešnoj karijeri, ime Spasoje Janjića krupnim slovima će biti upisano u anale kako gajdobranskog, tako i državnog sporta.

Sahrana Spasoje Janjića, biće u petak (12.11.) na groblju u Gajdobri u 14 časova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here