In memoriam: Svetozar Tomić – Ceco (1955-2021)

Svetozar Tomić Ceco bio je novinar Nedeljnih novina, a svojevremeno i direktor i glavni i odgovorni urednik novina

1460

Svetozar Tomić Ceco, novinar u penziji preminuo je posle kraće bolesti u bolnici.


Svetozar Tomić Ceco, rođen je 1955. godine u Bačkoj Palanci, gde je završio osnovnu školi, gimnaziju i studirao na Pravnom fakultetu. Kao student bio je angažovan u Muzičkoj omladini Vojvodine.

Voleo je pisanu reč, sarađivao u omladinskim listovima. Nije ni sanjao da će mu novinarstvo postati životni poziv. Na nagovor svog brata Pere, koji je već bio afirmisani novinar, Ceco se 1981. godine javio na konkurs za mlade novinare u listu „Nedeljne novine“. Tako je započeo svoju novinarsku karijeru. U to vreme svoje tekstove objavljivali su poznati vojvođanski novinari. Bila je to izvanredna prilika za mlade novinare, poput Cece, da u praksi stiču novinarska znanja i iskustva.

Vođen budnim okom starijih kolega i urednika, Ceco je brzo stasao u novinara koji je mogao da izveštava o mnogim događajima od bitne važnosti. Pisao je o zbivanjima iz raznih oblasti, počev od sporta, kulture, privrede, pa i politike. Imao je prepoznatljiv stil prilagođen svakom čitaocu. Pored toga često je bio angažovan u pripremanju i uređivanju fabričkih listova koji su izlazili pod okriljem „Nedeljnih novina“. Ipak, najviše je voleo da piše o običnim ljudima, o njihovim zanimanjima i životnim opredeljenjima.

Stekavši novinarsku zrelost i poverenje 2004. godine Svetozar Tomić biva imenovan za direktora i glavnog odgovornog urednika „Nedeljnih novina“. Svoje novinarsko pero za kratko je ostavio po strani i predao se i posvetio novim obavezama. Ali, tranzicija u društvu nije išla na ruku listovima kojima je opština bila osnivač. Tako su 2007.godine „Nedeljne novine“ kao i mnoga druga glasila privatizovana. Tada na scenu stupa sasvim nova uređivačka politika zasnovana na privatnom kapitalu. U nesaglasju sa novim gazdama Ceco napušta „Nedeljne novine“ i ubrzo zatim pokreće novi opštinski list uz podršku lokalne vlasti. Tako je bilo sve do njegovog odlaska u penziju.

Kroz svoj novinarski rad, Ceco se sretao sa mnogo ljudi koji su ga cenili i poštovali. Bio je rado viđen u svakom selu u opštini, omiljen u društvu i uvek spreman da pomogne. Sahrana je, uz mnogobrojno prisustvo članova porodice, rodbine i prijatelja obavljena u sredu 1. decembra na Gradskom groblju u Bačkoj Palanci.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here