In memoriam: Zoran Popović Pop (1959–2021)

Bio je jak šahista, od koga su zazirali i profesionalni takmičari. Posebno dobro je igrao protiv igrača sa međunarodnim titulama.

2502
Izvor: Dnevnik

U sredu, 24. novembra 2021. godine, ŠK „Hercegovac“ iz Gajdobre ostao je bez jednog od najvažnijih stubova i takmičara – majstorskog kandidata Zorana Popovića.


Neverovatni šahovski talenat podredio je školovanju i napredovanju u struci, pa je, po završetku Elektrotehničkog fakulteta u Novom Sadu, postao vrhunski inženjer i poznavalac složenog tehnološkog procesa u preradi šećerne repe u šećerani u Baču, a potom i u Vrbasu i Pećincima, gde je dao pun doprinos kako na najvišim rukovodećim položajima, tako i na visokim položajima na održavanju procesa i postrojenja.

Šahovsku karijeru započeo je u klubu iz Bača, u kome je proveo i najveći deo života, da bi 1994. godine prešao u „Hercegovac“, gde je 28 sezona bio jedan od najboljih takmičara i glavnih oslonaca kluba. Bio je jak šahista, od koga su zazirali i profesionalni takmičari. Posebno dobro je igrao protiv igrača sa međunarodnim titulama. U oba baraža za ulazak u Drugu ligu Srbije – grupa Vojvodina, u kojima je gajdobranski klub pobedio, Zoran je po pravilu imao težak zadatak koji je uspešno rešavao. Tako je bilo i 17. oktobra ove godine, kada je u drugom meču igrao sa, po rejtingu, najjačim protivničkim igračem i remizirao. Taj remi je bio i najveći kamen iščupan iz protivničke tvrđave. To je bio i poslednji Zoranov doprinos u ispisivanju skromne, ali i bogate, istorije ŠK „Hercegovac“ iz Gajdobre.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here