Lečić spreman da ide na poligraf, evo kako će dalje teći ceo postupak

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je juče navela da ju je silovao kolega Branislav Lečić, u maju 2012. godine

178
Foto: N1

Krivična prijava glumice Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića još je u predistražnoj fazi. No, evo kako će sada dalje teći postupak i koliku bi kaznu mogao da dobije ako ga sud proglasi krivim za ovo delo.


U krivičnom postupku, od oštećene koja iznosi optužbu na račun napadača do pravosnažne presude dug je put. On je naročito dug u srpskom pravosuđu, gde bi ovakav postupak, ukoliko bi se ušlo u pretres, odnosno osumnjičeni ne prizna krivicu, mogao da traje nekoliko godina. Proces je utoliko duži i komplikovaniji što podrazumeva izvođenje brojnih dokaza, među kojima je i suočavanje oštećene i okrivljenog, piše Nova.rs.

Lečić, za sada, nema status okrivljenog već osumnjičenog, koji i dalje treba da bude ispitan na okolnosti za koje je optužen.

Šta biva dalje?

Tužilac, nakon saslušanja Lečića i sagledavanja svih dokaza koje sakupi u istražnom postupku, procenjuje da li postoji „osnovana sumnja“ da se podigne optužnica. Tužilac određuje i za koje delo će optužiti okrivljenog, od čega i zavisi visina kazne. Optužnicu, potom, odobrava sud (ili je vraća na dopunu, ili je odbacuje).

Nakon toga, kreće glavni pretres, odnosno suđenje.

Okrivljeni u svakom delu istrage i glavnog pretresa ima mogućnost da prizna krivicu, ili se nagodi sa tužilaštvom, sa kojim može da dogovori visinu kazne i način njenog izdržavanja.

Koje su potencijalne kazne?

Silovanje je jedno od najtežih krivičnih dela protiv tela koje postoji u srpskom Krivičnom zakonu. Kazne za silovanje uglavnom variraju u odnosu na stepen povreda koje je žrtva tokom napada zadobila. Taj stepen se određuje veštačenjem.

Zakon kaže ovako:

1) Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvorom od pet do dvanaest godina.

2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno pretnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili pretnjom drugim teškim zlom, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.

4) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina ili doživotnim zatvorom.

 

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

Lečić: Spreman sam da idem na poligraf

Glumac i političar Branislav Lečić izjavio je da je spreman da se podvrgne poligrafskom ispitivanju povodom navoda glumice Danijele Štajnfeld da ju je on silovao.

On je u pisanoj izjavi, dostavljenoj listu Danas, porekao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret i pozvao nadležno tužilaštvo da mu se uputi poziv za saslušanje.

„Ja, Branislav Lečić iz Beograda, najodlučnije poričem bilo kakve optužbe koje su na moj račun iznete. Nikada u svom životu nisam počinio niti jedno krivično delo, a kamoli delo silovanja ili bilo koje njemu srodno ili slično delo! Koristim ovu priliku da obavestim kako nadležno tužilastvo, tako i javnost da apsolutno nemam šta da krijem da nemam nameru da napištam teritoriju Srbije i ovim putem molim nadležno tužilastvo i MUP Republike Srbije da mi se bez odlaganja uputi poziv radi saslušanja. Takođe, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornosću spreman sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju na sva pitanja, uključujući pitanja o razgovoru sa Štajnfeld koji je objavljen u pojedinim medijima“, naveo je Lečić, dodajući da izjavu daje bez „nakljukavanja“ sedativima, bez upotrebe bilo kakvih lekova i bez prethodno predočenih mu pitanja“.

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je juče navela da ju je silovao kolega Branislav Lečić, u maju 2012. godine i da je htela da izbegne da otkrije ime silovatelja, ali da je „jedna kap prelila čašu“. Insajder je juče objavio snimak razgovora Danijele Štajnfeld i Branislava Lečića, koji je dostavljen i tužilaštvu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je da je Štajnfeld dala je izjavu o silovanju u policiji u prisustvu zamenika javnog tužioca.

Pogledaj: Glumica Danijela Štajnfeld otkrila tužilaštvu da ju je silovao Branislav Lečić

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here