Михаљ Кертес правоснажно ослобођен за шверц цигарета

1336

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио некадашњег директора Савезне управе царина Михаља Кертеса од оптужби да је злоупотребио службени положај у вези са кријумчарењем цигарета у Србију од 1996. до 2001. године.

Овом одлуком потврђена је првостепена пресуда Специјалног суда којом је Кертес у априлу прошле године ослобођен од оптужби. Такође, потврђена је и одбијајућа пресуда Бојани Јеремић (Бајрушевић) Миодрагу Праиловићу и Предрагу Јованчићу пошто су оптужбе против њих застареле, сазнаје Танјуг.

Након првог суђења Бојана Јеремић била је осуђена на пет година затвора због кријумчарења цигарета, док су остали били ослобођени, али је ту пресуду укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

У међувремену оптужбе против Јеремићеве, Праиловићу и Јованчићу су застареле, а Кертрес је ослобобођен.

Истрага против њих је покренута је током 2007. године.

У овом случају истрага се својевремено водила и против Марка Милошевића и Мирајане Марковић због шеврца цигарета. Марко МИлошевић је под сумњом да је у шверц ушао са Владимиром Ковачевићем, да би, после његовог убиства, посао наставила његова удовица – Бојана Јеремић.

Удовица и син некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића у међувремену су побегли из Србије и добили у Руској Федерацији статус избеглица, па је кривични поступак против њих у прекиду.

Мира Марковић је преминула у априлу 2019. године.

Оптужницом Тужиоца за организовани криминал Јеремићева је била оптужена да је у од 1996. године на територији Србије, организовала криминалну групу ради стицања финансијске користи па је као одговорно лице у предузећу Треф рент-а-цар, уговарала куповину цигарета са разним ино добављачима ради продаје у слободним царинским продавницама у власништву предузећа „Tref rent-a-car“.

Потом је сачињавала пословну документацију са неистинитим садржајем – фактуре инодобављача са увећаним ценама купљених цигарета или фактуре са увећаним ценама offshore компанија „BVA company“, „Prima trading ventures limited BVI“ и „Feroglas limited“ у којима је у то време имала својство одговорног лица, а које стварно нису у промету цигарета.

Користећи царинску документацију са неистинитим садржајем, она је увозила цигарете лажно приказујући на граничном прелазу приликом уласка на територију СРЈ и царињења да је у питању превоз намештаја, поврћа и друге робе са територије Бугарске на територију Мађарске, а преко територије СРЈ.

Цигарете увезене на овакав начин продаване су разним физичким лицима за готов новац без обрачуна и плаћања јавних прихода, а новац од продатих цигарета пребацивала је ван територија тадашње СРЈ.

Кертес, Правиловић и Јованчић су, према оптужници, прихватили активности криминалне групе и извршавали активности које су у конкретним ситуацијама пред њих постављане.

Јеремићева је на овај начин за себе, своје предузеће и чланове криминалне групе прибавила противправну имовинску корист у укупном износу од најмање 125.549.848 динара и 7.062.451,54 евра, наводи се у оптужници која је застарела.

Кертесу је било стављено на терет да је прихватио активност криминалне групе коју је организовала Јеремићева и извршавао активности које су у конкретним ситуацијама пред њега постављане.

Он је, према недоказаној оптужници, као директор Савезне управе царина у периоду од 1994. године до октобра 2000. године, искоришћавањем свог службеног положаја, прибавио себи, члановима криминалне групе и предузећима „Tref rent-a-car“, „BVA company“, „Prima trading ventures limited BVI“ и „Feroglas limited“ противправну имовинску.

Тужилаштво је тврдило да је то чинио тако што је, поступајући по плану и договору са Јемерићевом, давао налоге управнику царинарнице Суботица, Лазару Шарцу , да на границном прелазу Келебија, приликом увоза цигарета, у режиму привременог увоза, ради продаје у слободним царинским продавницама предузећа „Tref rent-a-car“ и царињења робе прихвате декларације и друге исправе приложене уз декларације без икакве провере евентуалне исправности презентираних исправа, прегледа робе и без примене одговарајућих мера царинског надзора.

За то је од Јеремићеве добијао од 100 до 1.000 боксева цигарета, које су превожене возилом предузећа „Tref rent-a-car“ из централног царинског магацина у Суботици, у Београд, у зграду Савезне управе царина.

Међутим по налажењу Апелационог суда, првостепени суд је на основу свих изведених доказа које је пажљиво, детаљно и савесно ценио правилно закључио да током поступка није доказано да је Кертес извршио кривично дело на начин како му је оптужницом стављено на терет и у образложењу је за овакав свој закључак дао јасне, довољне и аргументоване разлоге.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here