Na povraku sa njive uhapšen 19-godišnji poljoprivrednik iz Silbaša

15566

Bačkopalanačka policija uhapsila je juče 19-godišnjeg poljoprivrednika iz Silbaša dok se vraćao kući sa njive. Njemu je isti dan Prekršajni sud u Bačkoj Palanci odredio kaznu od 50 hiljada dinara.

U presudi se navodi da je izašao izvan svog domaćinstva u vreme zabrane kretanja.

„Vozeći traktor, moj sin je u povratku sa njive otkačio kutivator kod jedne naše kuće gde nam uglavnom stoji mehanizacija dok je dolazio traktorom u porodičnu kuću gde je planirao da zakači sejačicu. Između te dve kuće ima bukvalno jedan ćošak, nekih 500 metara.

Policija ga je zaustavila kao da je kriminalac i ubrzo su se stvorile tri patrole sa uključenim rotacijama. Nije mu dozvoljeno da objasni odakle ide, nisu čak dozvolili ni da zaključa traktor koji smo jesenas kupili, ostali su i ključevi u njemu.

uhapsen poljoprivrednik

U policijskoj stanici je čekao sudinicu iz Novog Sada. Kada je ona stigla odveden je u Sud. Ona je mogla da samo konstatuje zapisnik, pri tom se izvinjavajući što je uopšte morala da piše presudu.

Verovatno je i ona uvidela svu nelogičnost i nepravdu“, kaže majka poljoprivrednika koji je juče priveden.

„Ovo nije normalno, ovo je iživljavanje nad ljudima koji rade na njivama. Mi živimo od toga, imamo poljoprivredno gazdinstvo, bavimo se ratarstvom, povrtarstvom, stočarstvom, svi u kući. Sada je vreme setve, počinjemo da sejemo. Nas ne zanima nijedna politika, već naši poslovi.

Nemamo vremena da slušamo sve vesti, od ujutru u 6 do 20 časova smo na njivama i koliko znam ministar poljoprivrede Nedimović je lepo rekao da se ljudi u traktorima koji rade ne diraju do 20 časova i da za njih policijski čas ne važi.“

Očigledno da policija nije obaveštena o tome, kaže ona i na pitanje da li je sin imao neophodnu dozvolu tačnije potvrdu da je poljoprivrednik, kaže da su u nekoliko navrata pokušavali da dođu do te dozvole koju elektronski izdaje Uprava za zaštitu bilja ali da je “jednom pao sajt, drugi put je pisalo da ima previše zahteva, treći put su zvali i javila se sekretarica koja nije upućena”, pri tom ta dozvola kretanja važi samo za navedeni dan.

„Sutra idemo kod advokata jer želimo da podnesemo tužbu protiv policijskih službenika koji su vrlo bahato postupili zbog čega je moj sin celu noć bio uznemiren, čak smo zvali i Hitnu pomoć koja mu je dala lekove za smirenje.

Sve razumem, vanredno stanje, ali poljoprivrednici ne smeju dići ruke od njiva, njiva ne može da čeka da sve ovo prođe“, zaključuje ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here