Ovo su posledice novih droga koje su sve popularnije kod mladih

1416

Nove droge koje se pojavljuju u Srbiji sve su opasnije, a samo tokom prva tri meseca ove godine otrovalo se šest osoba, koliko ih je ukupno bilo tokom cele 2016.


Nova opasna droga na našem tržištu

Podsetimo, kako je „Blic“ ekskluzivno pisao juče, Srbiji je prva u svetu pronašla i zaplenila novu drogu, koja je 800 puta jača od marihuane. Tako je po prvi put identifikovana nova psihoaktivna supstanca, koja je po svojoj strukturi sintetički kanabinoid (5F-MDMB-PINACA). Radi se o psihoaktivnoj supstanci koji kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja.

Doktorka Mira Kovačević, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici za „Blic“ kaže da sintetički kanabinoidi uglavnom imaju od četiri do sto puta jači efekat od prirodnog kanabisa.

Paranoja i povraćanje

– Veštački kanabinoidi izazivaju istu reakciju kao uživalaca kao i kanabis, ali sa mnogo jačim efektom. U zavisnosti od organizma, oni izazivaju povraćanje, podizanje krvnog pritiska, lupanje srca, halucinacije, paranoju – kaže doktorka Kovačević.

Ona kaže da uživaoci narkotika u Srbiji ove vrste droga koriste uglavnom sporadično, onda kada se pojave na tržištu pa su interesantne kao nove i kada su dostupne po ceni.

Heroin
Foto: drugfree.org/Ilustracija / Arhiva Heroin

– Do sada nismo imali nijednog pacijenta koji se prijavio na lečenje zbog zavisnosti od sintetičkih kanabinoida. U našoj bolnici većina pacijaneta su zavisnici od heroina – kaže doktorka Kovačević.

Situacija na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, jedinoj instituciji u zemlji u kojoj postoji odeljenje za toksikologiju, zbog korišćenja droga, situacija je drugačija i pokazuje koliko je ovaj problem ozbiljan.

Za samo tri meseca ove godine, VMA je primio 79 pacijenata zbog trovanja narkoticima, a među njima je bilo i mlađih od 18 godina.

Doktorka Slavice Vučinić, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja na VMA, kaže da je u ovom periodu šestoro pacijenata primljeno zbog uzimanja novih psihoaktivnih supstanci, jedan pacijent zbog sintetičkih i kanabinoide, dva koja su koristila esid primljena su u komi, tri zbog ekstazija, devet zbog uzimanja amfetamina, 13 zbog kokaina, 15 zbog marihuane, a 27 njih je uzimalo heroin.

Problem kod novih droga je što se ne mogu dokazati uobičajenim metodama već zahtevaju dodatne analize i posebnu opremu.

Može da se puši, ušmrkava, ubrizgava u venu

– U zavisnosti od vrste, način upotrebe je pušenjem, intravenski, udisanjem, ušmrkavanjem, ali se pojavljuju nove droge u obliku tableta i spreja. Pre par meseci je bilo upozorenje na sintetske opioide koji su prisutni u regionu. Jedan od njih, pored sintetskih opioda na bazi fentanila je i PINK ili „U 4“ ili „U-47700“. On ima hemijski profil sličan morfinu, ali je od njega jači sedam do osam puta. Na tržištu droga se pojavio pre dve godine i od tada se registruje na desetine smrtnih ishoda zbog korišćenja ove supstance, čak i kod dece – objašnjava profesorka Vučinić.

Od euforije do kome i smrti

Efekti ove droge su euforija i relaksacija u početku, a zatim izražen svrab, mioza, prestanak disanja, koma, konvulzije, psihoza i smrt.

– U poslednjih 15 godina došlo je i do porasta broja korisnika novih psihoaktivnih supstanci, poznatih kao: „legal highs“, sintetičke droge, pilule za zabavu, soli za kupanje, prihranjivači biljaka, osveživači vazduha, eksperimentalne supstance koje nisu za ljudsku upotrebu i sintetički heroin – kaće Vučinić.

Mladi vole nove droge

Prema izveštaju Evropskog centra za monitoring droga i zavisnosti od droga, procenjuje da osam odsto mladih između 15 i 24 godine koristi nove droge – objašnjava sagovornica.

Oduzeta droga
Foto: GP BiH / RAS Srbija Oduzeta droga

Nacionalni centar za kontrolu trovanja na VMA je jedina specijalizovana institucija u zemlji za dijagnostiku i lečenje akutnih trovanja, koja ima referentnu Kliniku za toksikologiju i referentnu toksikološku laboratoriju. Godišnje se u njemu medicinski zbrine više od 5.000 pacijenata.

Opasni „lek“ perunaskih Indijanaca i u Srbiji

– Tokom 2016. godine, pored devet slučajeva kod kojih je postojala sumnja na nove droge, zbrinuta su i dva pacijenta zbog efekata esida i jedan zbog efekata ajahuaske – biljka iz amazonskih džungli koja zajedno sa biljkom čakruna (DMT-dimetil triptamin) ispoljava psihodelične efekte.

Plasira se kao lek peruanskih Indijanaca koji dovodi do pročišćenja ili proširivanja svesti. Efekti su individualni, a ono što je zajedničko u tim iskustvima su halucinacije, nekada veoma crne i nimalo prijatne, kao i izraženo povraćanje – kaže prof. dr Svetlana Vučinić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here