После деценије злоупотреба и махинација, ректор Арсенијевић иза решетака због лажних диплома

Да ли знате некога ко има лажну диплому?

483
Извор: N1

Бившем ректору Универзитета у Крагујевцу Небојши Арсенијевићу синоћ (10.08.) је одређен притвор у трајању од 30 дана. „Бахати ректор“ Арсенијевић ухапшен је у среду после више од десет година владавине у крагујевачком здравству и високом образовању, преноси лист „Блиц“.


Нешто пре свог шефа, приведен је и бивши декан Медицинског факултета Предраг Чановић, Арсенијевићева десна рука, саучесник и извршилац већине малверзација.

Двојац је ухапшен у среду ујутру, а њихово саслушање трајало је до вечерњих сати, након чега је Чановић пуштен да се брани са слободе.

Арсенијевић (1958) је ухапшен као бивше одговорно лице Универзитета у Крагујевцу због постојања основа сумње да је извршио кривично дело трговина утицајем, а Чановић (1959), бивше одговорно лице Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, који се терети за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Сумња се да је из вишегодишње владавине крагујевачким Универзитетом Арсенијевић изашао ‘тежи’ за вишемилионски износ у еврима.

У тренутку хапшења крагујевачки двојац је и даље на Универзитету и то – Арсенијевић професор на Катедри за микорбиологију и имунолигију, а зараду прима и на Институту за јавно здравље, његов пајтос Чановић је професор на Медицинском и ради у КЦ Крагујевац.

„Блиц“ је током 2018. године разоткривао озбиљне малверзације и писао о бахатости тадашњег ректора Небојше Арсенијевића. Његова апсолутна власт на Универзитету није за последицу имала само новчану корист, његову и њему блиских људи, протекцију и запошљавање Арсенијевићевих чланова ближе и шире фамилије, већ су остали судски процеси професора који су дословце малтретирани и који су добијали отказе само јер нису желели да се приклоне ректору.

За десетак година колико је владао крагујевачким здравством Арсенијевић је био све што се може бити – декан Медицинског факултета, директор КЦ, ректор. Мењао је све политичке дресове по потреби и опстајао. За то време градио је пирамиду власти чинећи одабранима и фунцкионерима махом незаконите уступке, а малтретирао и кињио остале који му се не потчињавају. Ректорова хоботница је дословце била тако разрађен систем да он није хтео да напусти фотељу ни када га је 4. јуна разрешио дужности у то време министар просвете Младен Шарчевић. Још 2018. године инспекција Министарства просвете утврдила је низ грубих незаконитости, а Агенција за борбу против корупције намештање послова фамилији.

Према сазнањима “Блица” по налогу посебног Одељења за криминал и корупцију Вишег тужилаштва у Краљеву Арсенијевић и Чановић су приведени везано за малверзације око диплома које су незаконито издаване хрватским држављанима, али и косовским Албанцима.

Арсенијевић се према незваничним сазнањима повезује са 61 фалсификованом дипломом од којих су 45 издате хрватским држављанима, 14 косовским Албанцима, а на списку су и две докторске дисертације једна лекару у БиХ и друга на Косову.

У саопштењу МУП Србије наводи се да како се сумња Арсенијевић је противзаконито посредовао да Чановић и наставници које је ангажовао на реализацији наставе и лица која су одговорна за стручне и административно-техничке послове на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, противно прописима изврше упис 45 кандидата, држављана Републике Хрватске, одрже наставу и издају дипломе за 44 предметна студента.

Како се додаје у саопштењу МУП Чановић је противно прописима извршио упис и омогућио школовање на трећој години струковних студија за укупно 45 медицинских сестара. На тај начин, они су како се сумња, оштетили Универзитет у Крагујевцу за 2.700.000 динара, Факултет медицинских наука на име неуплаћених школарина, на коју су као страни држављани били у обавези у укупном износу од 5.692.250 динара. Оштећен је и буџет Србије на име неуплаћених такси по поднетом захтеву за признавање стране високошколске исправе у износу од 314.100 динара.

Ови студенти, када је реч о хрватским држављанима – њих 45, нису платили ни динар школарине у Србији, а ни поступак нострификације испита на Универзитету у Крагујевцу. Штета нанета само од школарине прелази осам милиона динара.

Према незваничним наводима ову школу још у Пули уписало је 160 студената а школарина је била 2000 евра по години. Студије су трајале три године и зарађено је најмање 960.000,00 евра. Тужилаштво у Краљеву би требало да утврди, како је новац дељен, али логична претпоставка је – међу актерима афере.

У саопштењу МУП се још наводи да се Арсенијевић сумњичи и да је посредовао да Чановић противно прописима омогући одбрану докторске дисертације, а да кандидат није ни био уписан као студент наведеног факултета у Крагујевцу, нити је измирио своје финансијске обавезе према факултету и универзитету.

Арсенијевић и Чановић су издавали дипломе а да су знали да кандидат није измирио своје финансијске обавезе према Факултету и Универзитету. Примера ради школарина која је требало да легне на рачун Факултета је 6.970 евра.

Универзитет у Крагујевцу након Арсенијевићеве смене, а по проналаску лажних диплома, поништио је 22 које су издате студентима из Хрватске. Реч је о медицинским сестрама које су наставу похађале у Пули, а које забрањује Министарство просвете Хрватске. Ипак, после ове забране, незаконито школовање се наставља и то у Србији ни мање ни више него на Факултет медицинских наука у Крагујевцу. Сви из Хрватске опуштено уписују трећу годину студија у Крагујевцу. Наставља се школовање и са незаконитих студија и без уверења о положеним испитима.

У време “уписа” на Медицински факултет, Арсенијевић је био декан. Потом је као ректор Универзитета у Крагујевцу издао потврду и то – на хрватском језику, којом је потврђивао одређене чињенице студентима, а који су били уписани на овај студијски програм.

За сада није познато да ли ће Тужилаштво ширити истрагу на још неке од блиских људи Арсенијевићу за које се сумња да су учествовали у другим махинацијама.

Током више од пола године колико је “Блиц” писао о Арсенијевићу, он и њему блиску људи покушавали су да дискредитују наводе овог листа о крађама на Универзитету, иако је свака тврдња била праћена званичним документом. Блиц је објавио и снимке са седница у Деканату медицинског факултета, на којима се чује како Арсенијевић псује, вређа, омаловажава запослене, а Чановић се каткад и смеје. Посебно вулгарни делови званичних састанака деканата су разговори о професоркама и “шта би која требало да уради како би напредовала”. Арсенијевић је једно време као звук телефона имао Хитлеров говор тако да му је телефон звонио са “Зиг хајл” и све то надомак Шумарица. Наручивао је батинаше да сачекују професоре, физички се обрачунавао. Осим материјалне добити, Арсенијевић и његова екипа послушника били су доказ како се злоупотребљава аутономија Универзитета. Када је коначно напустио фотељу ректора, бахати Арсенијевић на зиду Универзитета где стоје портрети оставио је слику на којој су он и у позадини текстови Блица о њему.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here