Потпуковник Војске Србије страдао на задатку у мисији УН у Конгу

У хеликоптеру било шест пакистанских војника, и по један држављанин Србије и Русије

425
Фото: Министарство одбране

Приликом реализације редовног задатка извиђања из ваздуха у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго (МОНУСЦО) на истоку те земље дошло је до пада хеликоптера у којем је страдао и припадник Војске Србије, потпуковник Дејан Станојевић, саопштило је Министарство одбране.


Према првим информацијама, на хеликоптер је пуцано са земље, након чега се ваздухоплов запалио и срушио. У паду хеликоптера није било преживелих. Потпуковник Дејан Станојевић је рођен 22. децембра 1979. године. У Војсци Србије је од 28. септембра 2002, а у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конгу се налазио од 24. октобра 2021. године.

Војска Србије је његовим одласком изгубила часног припадника, врсног старешину и експерта јединица за електронска дејства, наводи се у саопштењу. Током богате војничке каријере више је пута награђиван и похваљиван, а иза себе је оставио супругу и двоје малолетне деце.

Министарство одбране и Војска Србије предузеће све неопходне мере за повратак тела покојног Дејана у Републику Србију и пружиће сву неопходну помоћ његовој породици, додаје се. Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић упутили су телеграме саучешћа породици трагично страдалог припадника Војске Србије.

Пакистанска војска потврдила погибију мировњака у Конгу

Пакистанска војска саопштила је да је шест њених припадника у оквиру Мировне мисије УН изгубило живот када је њихов хеликоптер оборен на истоку Конга. У хеликоптеру је било осам припадника међу којима шест пакистанских војника, и по један држављанин Србије и Русије. Пакистанска војска је објавила имена шесторице погинулих војника, преноси АП.

„Пакистан је увек имао кључну улогу као одговорна чланица међународне заједнице која помаже остваривању идеала глобалног мира и сигурности кроз мировне мисије Уједињених нација“, наводи се у саопштењу војске.

Портпарол генералног секретара УН Стивен Дижарик потврдио је да се у хеликоптеру налазило осам особа, укључујући српског држављанина. Он је рекао да је хеликоптер извиђао ситуацију када су избиле борбе са побуњеницима, али је апеловао на стрпљење када је у питању утврђивање узрока пада летелице.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here