Predlog sindikata policije: Ako građanin ubije provalnika, da ne odgovara

3208

Sindikat zaposlenih policije predložio je zakon o zaštiti privatne svojine po ugledu na onaj koji postoji u SAD – ako vam neko provali u posed možete da se odbranite, a da ne odgovarate.


Sindikat zaposlenih policije uputio je dopis Vladi Srbije sa predlogom da se po hitnom postupku usvoji zakon o zaštiti privatne svojine.
U obrazloženju ovog predloga, Sindikat policajaca navodi da se u Srbiji sada dešava da mnogi građani, štiteći svoju imovinu i porodicu od provalnika, bivaju kažnjavani zbog nečega što ne bi trebalo.
Kako smo svedoci da su se u prethodnim godinama događali tragični događaji da prilikom provalnih krađa stradaju građani i članovi njihovih porodica, a da se u mnogim slučajevima događalo da građani, štiteći svoje članove porodice i imovinu, nanesu telesne povrede ili liše provalnika života u samoodbrani, a da potom dobiju zatvorske kazne zbog zakonske regulative, Sindikat zaposlenih policije je predložio usvajanje zakona o zaštiti privatne svojine i pokrenuo peticiju„, piše u saopštenju.
Taj zakon bi bio urađen po ugledu na onaj u SAD, koji predviđa sledeće: „Ako provalnik uđe u privatni posed, stan, kuću i tom prilikom napadne vlasnika i ukućane, isti, u samoodbrani i zaštite života, ličnog integriteta i privatnog poseda, u slučaju nanošenja telesnih povreda ili lišenja života provalnika, nisu zakonski odgovorni.
Usvajanjem ovakvog zakona, uveren je Sindikat policije, smanjila bi se stopa provalnih krađa, kao i tragične posledice po građane i njihove porodice.
Sindikat je pozvao sve svoje članove, zaposlene u MUP-u i sve građane da potpišu peticiju kako bi se usvojio ovaj zakon i zaštitili mnogi nedužni životi i imovina građana.
Peticija je postavljena na Facebook stranici Sindikata zaposlenih u policiji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here