Prekinuto suđenje za krvav obračun u Silbašu

Momčilo Aćimović osuđen je prvostepenom objedinjenom presudom na 4 godine zatvora, a njegov otac Milan na dve pred drugim sudskim većem 2018. godine

2730
Izvor: RTV (Aleksandar Galić)

NOVI SAD: U Višem sudu u Novom Sadu prekinuto je suđenje Momčilu Aćimoviću (36) i njegovom ocu Milanu (64) iz Gajdobre okrivljenima za pokušaj teškog ubistva u Silbašu.


Odbrana okrivljenih tražila je izuzeće predsednika sudskog veća sudije Srđana Savića, nakon čega je doneto rešenje o dostavljanju spisa predsedniku Višeg suda u Novom Sadu na dalje odlučivanje. Ovom je prethodila neizvesnost da li je prvookrivljeni u stanju da prati postupak zbog svojih zdravstvenih tegoba.

Nakon nekoliko uzastopnih odlaganja ročišta, na ročištu od utorka ostalo je samo da se na kraju dokaznog postupka pogledaju snimci sa mesta događaja u silbaškom lokalu i ispred njega. Pušteni su paralelno snimci tužilaštva i odbrane za koje je advokat tvrdio da su jasniji. Usledile su primedbe odbrane da snimak nije pregledala u celosti, kao i na sadržaj zapisnika jer smatra da se u njega ne unosi ono što se dešava bitno u sudnici, te da nisu u njemu konstatovane sve zamerke odbrane, niti činjenice o zdravstvenom stanju okrivljenog Momčila Aćimovića.

Predsedavajući veća ocenio je da je odbrana trebala ranije da izvesti o zdravstvenom stanju okrivljenog uz kompletnu medicinsku dokumentaciju, kako bi se pravovremeno stručno ocenilo njegovo zdravstveno stanje. Najavio je da se radi još samo o nekoliko minuta pregleda video materijala u postupku koji dugo traje. Prema mišljenju branioca okrivljenog advokatice Sanje Munižabe Jaić problem je ostao da njen branjenik ne može da prati glavni pretres usled više zdravstvenih problema, od kojih je jedan akutni pred hiruršku intervenciju.

Sudija Srđan Savić je odmah obezbedio da veštak za sudsku medicinu u sudnici proceni prošlogodišnju otpusnu listu okrivljenog, ali on je sam rekao da prema onom u čega je imao uvid on može da prisustvuje pretresu, ali da bi bilo uputno čuti i mišljenje specijaliste iz druge oblasti medicine.

Momčilo Aćimović osuđen je prvostepenom objedinjenom presudom na 4 godine zatvora, a njegov otac Milan na dve pred drugim sudskim većem 2018. godine.

Oni su okrivljeni za više krivičnih dela u kojima je povređeno nekoliko osoba, od toga dve teško, u silbaškom lokalu i ispred njega 2015. godine.Momčilo Aćimović se tereti da je mačetom dugom oko pola metra, sa sečivom sa oko 35 sentimetara, pokušao da ubije Živka L, a Milan Aćimović da je metalnom šipkom teško povredio Miljana B. Iz Ravnog sela, nakon što su zajedno ušli u lokal.

Obrazlažući presudu predsednica veća sudija Tamara Radović rekla je da je nesumnjivo utvrđeno da su oni krivi za nasilje i da su teže remitili javni red i mir. Ona je dodala da je sud procenio da razlog nije bio samo strah za život kuma, koji se spominjao u odbrani kao motiv za takvo ponašanje, već i to da je optuženi Momčilo dve nedelje ranije dobio batine u tom lokalu pa je moguće da se radilo i o nekoj vrsti osvete za taj događaj.

Prema navodima optužnice koju zastupa zamenik Višeg javnog tužioca Aleksandra Lučić Fajfer, okrivljeni su počinili nasilje nad gostima bez ikakvog povoda, tako što su otišli do dela lokala u kojem su se nalazili pevačica i klavijaturista, gde je okrivljeni Milan udario šipkom u stalak mikrofona i prekinuo muzički program, dok je njegov sin Momčilo mačetom udario u zvučnik da bi potom, vičući, tražili po imenu jednu osobu. Zatim je, prema navodima optužnice, okrivljeni Milan, takođe bez razloga, napao Miljana B, udarivši ga šipkom i naneo mu pri tom teške telesne povrede, zbog kojih je, između ostalog, trajno izgubio vid.

Inače, na spisku svedoka čije su izjave bitno uticale na odluku suda je šest osoba koje su imale status oštećenih. Branioci Branko i Radomir Munižaba imali su znatno drugačiji pogled na događaj, dok njihovi branjenici nisu priznali dela koja im se stavljaju na teret.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here