Преминуо Аки Рахимовски, певач Парног ваљка

FOTO: YOUTUBE / PRINTSCREEN / RADIO1SLOVENIA

313

На званичним налозима на друштвеним мрежама југословенског и хрватског рок састава Парни ваљак објављена је вест да је њихов певач, Аки Рахимовски, преминуо у 67. години.


Парни ваљак се песмом За мало њежности опростио од свог фронтмена Акија Рахимовског.

Александар Аки Рахимовски рођен је у Нишу, али се убрзо са породицом преселио у Скопље. Пошто му је отац био професор музике, са седам година је кренуо у музичку школу, одсек клавир и певање.

Као тинејџер био је члан неколико рок састава од којих су неки групе Вакуум, Крвна браћа и Тор, са којом је наступио на фестивалу у Загребу 1975. године.

Исте године упознаје гитаристу и композитора Хусеина Хасанефендића Хуса и Јурицу Пађена. У сарадњи са менаџером Владимиром Михаљеком Михом оснивају групу Парни ваљак.

Име групе је изабрано по првој песми коју су увежбавали да свирају, Ја сам парни ваљак, коју је Хасанефендић написао док је био члан Групе 220.

Ускоро су почела да издају синглове, а 1976. су објавили први студијски албум Дођите на шоу за ПГП РТБ. Први наступ су имали у Београду у хали „Пионир“, где су наступили са Оливером Мандићем и ЈУ групом.

Други албум, Главом кроз зид, објављују већ 1977. за загребачки „Југотон“, а Градске приче по изласку Хасанефендића и Рахимовског из војске, 1979. године.

На овом албуму се нашла и песма Бранимира Штулића Јаблан, а издвојиле су се и песме Уличне туче и Страница дневника, која се сматра првим правим хитом Парног ваљка.

 

После великог успеха ове плоче, под називом Steam Roller објављују за издавачку кућу Си-Би-Ес албум City Kidsнамењен за тржиште Западне Европе.

Приватни живот скривао од јавности

О приватном животу Акија Рахимовског се знало јако мало. Пре две године је по трећи пут постао отац. Добио је ћеркицу Антонију са 27 година млађом Словенком, Барбаром Весел.

Зна се да се женио два пута и да из првог брака има сина Кристијана који је такође познати музичар, а из другог ћерку Дину. Са другом супругом је у браку првовео 40 година, али се никада нису појавили заједно у јавности.

Рахимовски је 2018. године доживео лакши мождани удар, али се брзо опоравио.

 

Осамдесетих година нижу се албуми, Вријеме је на нашој страни, Главном улицом, Ухвати ритам, Покрени се!, Анђели се досађују – на којем се нашао чувени хит Јесен у мени… Сви албуми достижу златне и платинасте тираже од више милиона продатих примерака.

Године 1991. поводом 15 година рада, Парни ваљак објављује албум снимљен уживо Свих 15 година на којем се нашло 29 песама, а исте године објављују и компилацију Пусти нек траје.
Један од најуспешнијих и најпродавнијих хрватских албума објављују 1995. године, Bez struje: Live in ZeKaeM, а до 2000. снимају још два студијска албума.

На тридесету годишњицу Парног ваљка Хус одлучује да престане са концертним активностима, док остатак састава, под вођством Акија Рахимовског наставља са радом.

 

У јесен 2009. године објављују велики повратак у саставу: Аки, Хус, Брк, Преxи, Беро и нови бубњар, Далибор Маринковић Дадо, и крећу на турнеју на којој потврђују да су у самом врху популарности. Посећују веће градове у Словенији, Босни и Херцеговини, а у октобру 2010. године чак два пута распродају Београдску арену и најављују концерте по остатку Србије.

1 коментар

  1. Valjalo bi ovde reći i da je član Parnog valjka nekoliko godina bio i bačkopalančanin Rastko Milošev Ras, koji je sa Valjkom snimio i nekoliko albuma, kao drugi gitarista, ali i doveo Parni valjak u Bačku Palanku. Koncert je bio u holu bačkopalanačke gimnazije pre tridesetak godina…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here