Preminuo prvi diplomirani student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu – prof. dr Momir Plavšić

Prof. dr Momir Plavšić rođen je 1932. godine u Bačkoj Palanci, u zemljoradničkoj porodici, gde je završio osnovnu školu i niže razrede gimnazije

1404
Foto: 021.rs

Prof. dr Momir Plavšić, prvi diplomirani student Mašinskog fakulteta u Novom Sadu, danas Fakulteta tehničkih nauka, preminuo je u 89. godini života.


Od Plavšića su se oprostili porodica, prijatelji, Fakultet tehničkih nauka, članovi Katedre za mašinske konstrukcije, transportne sisteme i logistiku, Departman za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo.

Prof. dr Momir Plavšić rođen je 1932. godine u Bačkoj Palanci, u zemljoradničkoj porodici, gde je završio osnovnu školu i niže razrede gimnazije.

Gimnaziju je završio 1951. godine u Novom Sadu, a 1953. godine diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu, grupa matematika-fizika. U toku školske 1953/54. godine završio je školu rezervnih vojnih oficira.

Mašinski fakultet u Novom Sadu, danas Fakultet tehničkih nauka, upisao je 1960. godine, a diplomirao je oktobra 1964. godine na mehanizacijskom odseku.

Od 1964. do 1968. radio je u preduzeću Industrija mašina „Pobeda“ u Novom Sadu na poslovima operativno-planske pripreme proizvodnje. 1968. godine izabran je u zvanje asistenta na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu.

Godine 1973. odbranio je magistarski rad pod naslovom „Analiza opterećenja i određivanje optimalnih parametara obrtnog postolja univerzalnog bagera“ na Mašinskom fakultetu u Beogradu. 1981. odbranio je doktorsku disertaciju na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu pod naslovom „Prilog određivanju osnovnih parametara vibracionih razrivača“ i time stekao titulu doktora tehničkih nauka.

Kao istaknuti pedagog, Momir Plavšić dobio je 1988. godine zlatnu plaketu za životno delo u obrazovno-pedagoškom radu od Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije Univerzitetskog odbora u Novom Sadu. Takođe, 1981. godine, dobio je zahvalnicu za uspešnu saradnju i učešće na projektovanju i izgradnji fabrike montažnih elemenata GIK „1. maj“ u Bačkoj Topoli.

Kao redovni profesor, 1997. otišao je u starosnu penziju.

Sahrana će se održati u četvrtak, u 11:15 časova, na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here