Срђану Пауковићу из Бачке Паланке због убиства мајке обавезно психијатријско лечење

4013
Извор: Вечерње новости/Н. Карлић

Срђану Пауковићу (29) из Бачке Паланке, осумњиченом да је секиром усмртио мајку Славојку (54) у породичној кући у Бачкој Паланци, јуче је одлуком новосадског Вишег суда изречена мера обавезног психијатријског лечења и чувања у здравстсвеној установи.


Он се налази у Специјалној затворској болници у Београду од 4. јуна прошле године, а јуче није присуствовао рочишту.

Срђан Пауковић се оптужним предлогом терети да је 2. или 3. јуна прошле године у Шумској улици број 34, у стању када није био способан да схвати значај свог дела, односно у стању неурачунљивости, на подмукао и свиреп начин, лишио живота своју мајку Славојку с којом је живео у истој кући.

Њему се приписује да је из помоћне просторије узео секиру, пришао кревету у којем је несрећна жена лежала, тако да није могла да га види и без икаквог повода секиром девет пута ударио у пределу главе, али и руке коју је подигла, вероватно да се одбрани. Након што је трпела болове јаког интензитета она је, после неколико минута, преминула.

Након свирепог убиства, син је секиру умотао у папир и сакрио у шупу између сложених дрва, потом пустио плин у кућу, коју је закључао и удаљио се с лица места бициклом.

Заменик Вишег тужиоца Јелена Стојаковић Мустакас јуче је пред великим већем судије Видоја Митрића напоменула да сматра да је дело у потпуности доказано бројним материјалним доказима.


Ћерка открила злочин

Према речима комшија, стравичан злочин је откривен када покојна жена није одговарала на телефонске позиве ћерки, односно сестри осумњиченог Срђана, која је у то време живела и радила у Новом Саду. Њих две су имале обичај да се свакодневно чују више пута, а када јој се мајка није јавила схватила је да се нешто чудно дешава због чега је дошла у Бачку Паланку. Док се по комшилуку распитивала за мајку и брата, Срђан је наишао на бициклу и откључао капију. Убрзо је дошла и полција која је, према речима комшија, већ у два наврата тог јутра долазила.

– У кући је затечен стравичан призор. Несрећна жена је лежала у соби на кревету, замотана у ћебе и имала је повреде главе оштрим предметом – испричали су након трагедије житељи Шумске улице.


Бранилац окривљеног Срђана Пауковића указао је да се његовом брањенику током бројних контаката с њим није омакла изјава да је убио мајку и указао је да се кућа у којој се десио злочин налази уз руту миграната ка Европској унији, као и да је на месту догађаја почињена преметачина и да недостаје неутврђена сума новца. Верзија одбране је била на становишту да је дело починила непозната хладна и прорачуната особа и да не постоје докази којима би се јасно потврдила кривица оптуженог за свирепо убиство. Бранилац сматра да је јасно да има ДНК трагова окривљеног јер је живео у кући где се злочин догодио.

Породица Срђана Пауковића, која је раније указала да је он волео мајку и да није био агресиван, није се придружили кривичном прогону.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here